Utbud VT2020

UPPSALA YOGASKOLA

 ETT LEVANDE YOGACENTER DÄR ALLA KAN VÄXA!

Etabl. 1981Med reservation för ev ändringar


Vi har öppet enligt schema, om någon klass skulle bli inställd anges det i bokningssystemet. Om du av något skäl behöver stanna hemma kan du ansluta till klasserna med Yoga Online-kort. Läs mer här:
VÅREN 2020


HUR FUNGERAR DET?

Vi har terminskurser där klasserna bygger på varann och vi lär ut fysiska yogapositioner (asanas) och tekniker för andning, avslappning och meditation stegvis. Vi rekommenderar att man följer en kurs en viss tid och dag hela terminen för att få mest ut av kursen. Dock har vi sett över åren att många har gått på yoga förut eller har oregelbundet schema, därför är våra klasser även öppna för för bokning av enstaka klass i mån av plats.  Om du vill vara säker på att få plats en viss tid varje vecka anmäler du dig till Boka Hel Kurs Direkt (i bokningssystemet), så bokas du automatiskt in på alla klasser för kursen. 


Enstaka klasser kan bokas via bokningssystemet flik Schema - Boka enstaka klasser. Du ser enkelt tillgänglighet och bokar plats i bokningssystemet.


Om du är ny för yoga eller inte gått kurs tidigare hos oss rekommenderar vi Grundkurs Satyananda Yoga och meditation. Det ger bästa introduktionen.


 HUR SER EN LEKTION UT?

Upplägget inom Satyanada yoga är lika över världen. De flesta av våra lektioner följer strukturen nedan, ev avvikelser finns i kursbeskrivningarna:


 • Kort fokusering och andningsmedvetande
 • Yogapositioner (asanas)
 • Andningsövningar (pranayama)
 • Djupavslappning Yoga Nidra
 • Meditation


 

Läs gärna om våra lärare  på lärarsidan! Klicka nedan.


Kursbeskrivningar hittar du längre ned på sidan! Anmälan och betalning sker via bokningssystemet.Grundkurs Satyananda Yoga & Meditation

Kursen lär ut grunderna i Satyananda yoga och meditation. Om du är ny för Satyananda yoga får du den bästa introduktionen i grundkursen. Vi ger bakgrund till vad yoga är, dess syfte och börjar utforskandet av dess rikedom.


Kursen innehåller Satyananda yogans fyra grundstenar;


 • Fysiska kroppspositioner (asanas): Ger bakgrund om vad som händer i kroppen vid olika positioner och hur du synkroniserar andning och rörelse Under kursen fokuserar vi på mindfulness och känner in varje rörelse. Stärkande och förberedande övningar fram till och med
  solhälsningen. Det finns alltid alternativ till om du har begränsad rörelse i någon del av kroppen.
 • Andningsövningar (pranayama): fokus på den naturliga andningen och
  fullständigt yogiska andetag.
 • Djupavslappning Yoga Nidra: lär dig avspänning muskulärt, emotionellt och
  mentalt.
 • Meditation: Grundläggande meditationsställningar och en förberedande grundläggande meditationsteknik.


Kursen ges som 8-veckors kurs. Vi rekommenderar vi att du går en hel termin (två gånger) eller tills du känner att du kan övningarna. Du kan med fördel gå samma kurs flera terminer.Rekommenderad

litteratur: finns på centret


Nivå: Nybörjare

Intensitet: Medel


När? 17.00 - 18.45 med HenrikBoka:


Yoga Grundkurs Dag


Du kan vara med och lära dig yoga från grunden - på plats på yogaskolan eller online via Zoom.


Vi tror att en yogakurs kan vara en stund i veckan där du kan lämna allt annat och landa på mattan. Känna fötterna mot underlaget.

 • Röra på kroppen och hitta lugn, höra vad du själv tänker.
 • Bli lite smidigare och orka mer.
 • Andas helt och fullt och låta vardagssnurret tona bort.
 • Kanske sova bättre?
 • Slappna av så att du är helt och hållet dig själv och kan se vad som är viktigt för dig i livet.
 • Bara få vara, för att sen kunna ta dig an dina uppgifter med lugn och fokus.


Vi tror att yoga kan ge allt det (och ännu mer).Så därför bjuder vi in dig till Yoga Grundkurs Dag 6 ggr start fredag 24 april kl 13.00-14.45!


Kursen lär ut grunderna i yoga och meditation. Om du är ny för yoga får du den bästa introduktionen i grundkursen. Vi ger bakgrund till vad yoga är, dess syfte och börjar utforskandet av dess rikedom.


Kursen innehåller våra fyra grundstenar;

 • Fysiska övningar: Ger bakgrund om vad som händer i kroppen vid olika positioner och hur du synkroniserar andning och rörelse. Under kursen fokuserar vi på mindfulness (medveten närvaro) och känner in varje rörelse. Stärkande och förberedande övningar fram till och med solhälsningen. Det finns alltid alternativ till om du har begränsad rörelse i någon del av kroppen.
 • Andningsövningar: fokus på den naturliga andningen och fullständiga andetag.
 • Djupavslappning Yoga Nidra: lär dig avspänning muskulärt, emotionellt och mentalt.
 • Meditation: Grundläggande meditationsställningar och en förberedande grundläggande meditationsteknik.


Pris: 1095 kr för 6 ggr. 

Anmälan: info@uppsalayogaskola.se


Nivå: Nybörjare

Intensitet: Medel


När? fredag 13.00-14.45 med SusannaBoka:


Fortsättningskurs Satyananda Yoga


Kursen är första fortsättningskursen i Satyananda yoga och meditation och passar dig som gått Grundkurs i Satyanada Yoga & Meditation eller har motsvarande kunskaper. Fokus på hur du kan integrera yogans förhållningssätt som livsstil. Vi går igenom yogiska förhållningssätt till livet (yamas och niyamas), som genomsyrar hur vi övar yoga på mattan och hur vi lever livet. Vi har ett tema som spänner över några veckor där vi varvar tema, reflektion, gemenskap och övningar genom hela klassen.


Kursen innehåller Satyananda yogans fyra grundstenar;


 • Fysiska kroppspositioner (asanas): Du är relativt bekväm med solhälsningen och vi fortsätter fördjupa kroppspositionerna. Vi bygger på kunskaperna från grundkursen och gör rörelser med intention och uppmärksamhet. Vi övar andningstekniker i rörelse och när blockeringar och stelhet långsamt släpper över tid kan vi känna energin (prana). Det finns alltid alternativ till rörelser om du har en begränsning i någon del av kroppen.
 • Andningsövningar (pranayama): vi fortsätter att utveckla den yogiska andningen, stegen i växelvis andning (nadi shodana), humlan (brahmarin) och kapalbhati och bastrika.
 • Djupavslappning Yoga Nidra: lär dig avspänning muskulärt, emotionellt och
  mentalt. Du får utveckla din sankalpa, riktning och intention i livet.
 • Meditation: Grundläggande meditationstekniker med fokus på andningen (ajapa japa) som förankrar din koncentration och stillar sinnet, samt maitri (metta) välönskan som utvecklar vår medkänsla med oss själva och andra.Rekommenderad

litteratur: finns på centret


Nivå: Fortsättning (F1)

Intensitet: Medel


NÄR?

Tisdagar 19.00 med Susanna” Den här kursen gav på ett så tydligt och positivt sätt en möjlighet att fundera över sig själv och andra, vad som är sant och viktigt. Och att hitta (tillbaka till) sin inre glädje. Ovärderligt!”

- AnnaBoka:Fördjupningskurs Yoga: Prana-Pranayama

Det här är en fördjupningskurs i yoga på nivå fortsättning 3. Kursen passar dig som
praktiserat yoga några år och vill fördjupa dina erfarenheter om prana och pranayama och få en försmak på pranavidya. Karmaroopas klasser är ofta fyllda av energi (prana). Här lär du dig att uppmärksamma, utforska och lära känna prana. Du lär dig andningsövningar som syftar till att utvidga prana samt får en försmak av hur du kan distribuera prana i kroppen (pranavidya, en mer avancerad själv-healning-metod). Du kommer att utvecklas mest om du också tränar teknikerna en stund varje dag hemma, eller så många gånger som det går under veckan. Den här kursen är tänkt att supplementera din hemmapraktik.


Kursen innehåller Satyananda yogans fyra grundstenar;


 • Fysiska kroppspositioner (asanas): medel-avancerade övningar. Det finns alltid alternativ om du har en begränsad rörlighet i någon del av kroppen.
 • Andningsövningar (pranayama): du bör ha grundläggande kunskaper om pranayama samt gärna praktisera hemma.
 • Prana Nidra: lär dig avspänning muskulärt, emotionellt och mentalt samt att distribuera energin i kroppen.
 • Meditation: meditation med andning och mantra som hjälp för koncentrationen.


Kursen ges som 8-veckors kurs. Denna kurs är inte öppen för drop-in, utan kommer endast ges som kurs i sin helhet.Rekommenderad

litteratur: "Prana pranayama” Swami Niranjanananda Saraswati


Nivå: Fortsättning, tidigare vana av yoga behövs. Du bör inte ha rygg- och/eller
nackproblem eller dylikt, eller allvarligare mental eller emotionell obalans.
Intensitet: Medel.

NÄR?
Måndagar 17:30 - 19:15 med Karmaroopa (Zeljko)Boka:


Yogisk Stresshantering: Yoga Nidra

Ibland i livet behöver vi större fokus på återhämtning och stresshantering. Satyananda yoga innehåller många dyrbara verktyg för att hantera livets utmaningar. Kursen fokuserar på yogans mindfulness, få en sund distans till tankar och känslor och hjälper dig att komma ner i varv och få den återhämtning kropp och sinne behöver.


Kursen innehåller Satyananda yogans fyra grundstenar;


 • Fysiska kroppspositioner (asanas): Enkla yogaövningar som är speciellt inriktade på att frigöra spänningar som skapas av stressen. Det finns alltid alternativ till rörelser om du har en begränsning i någon del av kroppen.
 • Andningsövningar (pranayama): strategiskt utvalda för en ökad vitalitet i spända områden.
 • Djupavslappning Yoga Nidra: liggande medveten avslappning där du får avspänning muskulärt, emotionellt och mentalt. Du lär dig att sätta krippen i vila precis som vid sömn medan sinnet förblir vaket.
 • Meditation: Grundläggande meditationstekniker med fokus på andningen som förankrar och stillar sinnet.


Nivå: alla som behöver en oas att vila i och verktyg för vardagen

Intensitet: Lugn


NÄR?

Tisdagar 17:30 med Adhyatmatara”Det här är enda gången i veckan som jag kan slappna av och bara vara. Det är helt fantastiskt.”
- Stressad småbarnspappaBoka:


Frigörande Dans (7RörelseRytmerna)

Välkommen till en kreativ och rolig kurs i frigörande dans som handlar om att du kan finna just de rörelser du behöver inifrån dig själv. Alla kan dansa på sitt sätt; sittande, liggande eller stående. Här släpper du på krav och prestationer, njuter av din egen kropp i rörelse och hittar närvaro, lugn och energi. Du kan genom fri rörelse komma i kontakt med dig själv på nya sätt, lösa upp blockeringar och spänningar, landa i ditt inre lugn och släppa flödet och livskraften fri.


Innehåll

Sinnenas dans: Vi låter olika kroppsdelar leda dansen för att medvetandegöra dem, känna hur de känns, vad de behöver för rörelse för att må bättre och märka hur dansen förändras beroende av vilken del av kroppen som styr. Detta lugnar sinnet och för fokus in i kroppen. Med fokus inne i kroppen har vi en trygg och stadig bas i vilken det är lättare att möta livets skiftningar. Dansen kan bli ett verktyg med vilket du lätt kan återvända in i din kropp då tankarna tar över.


Sju Rytmer: Vi dansar till sju olika rytmer (flöde, tydlighet, skakningar, kaos, lätthet, stillhet, din egen dans). Dessa rytmer kan relateras till livets olika rytmer och alla behövs för ett balanserat liv.


Kroppsmedvetenhet: Vi fördjupar oss vidare i kroppsmedvetenhet genom att låta dansen ledas av t ex vänster respektive höger kroppshalva, överkropp respektive underkropp, skelettet, musklerna eller lederna. Detta gör vi för att medvetandegöra olika delar av kroppen samt finna blockeringar, spänningar, låsningar och smärta som behöver lösas upp och släppas.


Möten: Ibland dansar vi med fokus på vad som händer inom dig då du möter de andra i dansen. Vi är ofta inte medvetna om hur vi faktiskt upplever mötet med andra människor och dansen ger oss ett tillfälle att utforska detta, för att förstå oss själva bättre. Detta gör vi i övningar med tydliga instruktioner och det är helt ok att avstå från att vara med om det känns så. Hela tiden inspireras du till att slappna av i dig själv i mötet.Nivå: Passar alla nivåer, inga förkunskaper behövs 

Intensitet: Du följer din kropp och bestämmer därmed intensiteten själv 


När? Under våren erbjuds två kurser med Amanda:

 • Torsdagar 19.00-20.30 (nästan full), 10 ggr start 23 janBoka:Möt Helgen i Balans

På fredagar när arbetsveckan går mot sitt slut och helgen träder in har vi yogaklassen
Möt Helgen i Balans. I brytningspunkten mellan arbetsvecka och helg stannar vi i yogans här och nu för att stärka intentionen att få möta helgen i balans. Kom och yoga när du vill komma i balans och ladda om kanske efter en hektisk vecka på jobbet eller i skolan. Eller för att behålla balans och lugn om det är vad du behöver.


Klassen har Satyanandayogans fyra grundstenar;


 • Fysiska kroppspositioner (asanas): lugn yoga med mjuka och stärkande övningar för att få fysiskt och emotionellt lugn där du släpper kamp och prestation. Betoning på glädje och närvaro i nuet.
 • Andningsövningar (pranayama): Enklare andningsövningar som påverkar kroppen, sinnet och energinivån.
 • Djupavslappning yoga nidra: som löser upp emotionella, fysiska och mentala
  spänningar.
 • Meditation: Kortare meditation på slutet.


Du kommer att få en enklare frivillig uppgift att göra hemma för att bibehålla och fördjupa någon av de tekniker som vi använt under klassen. Och så stärker vi vår intention, vart vi är på väg. Du får du ett ord på vägen från någon kortlek och det är fantastiskt hur mitt i prick dessa ord kan vara. Vardagsmagi!Nivå: Passar alla nivåer (N/F)
Intensitet: Lugn


NÄR? Fredagar 16:00-17:15 med Savita eller Amritasagar – dagens lärare
anges i bokningssystemet)Boka:


Satyananda Yoga: Fokus Meditation

Den här kursen ger extra fokus och utrymme för de grundläggande meditationstekniker som finns beskrivna inom Satyananda yoga. Idag förknippas yoga mest med den fysiska yogapraktiken där du genom fysiska kroppsställningar ökar rörlighet, styrka och flexibilitet och gör dig frisk och stresstålig. Fokus på den fysiska yogan är en modern anpassning av den klassiska indiska yogan som har mer fokus på meditation.


Kärnan i yoga är att balansera kropp, sinne och energi så att sinnets stillas. I en av de äldsta skrifterna av yoga Yoga Sutra defineras yogans mål som ”Chitta vritti nirodha”, stillande eller upphörande av sinnets rörlighet. Det är ett tillstånd där vi kan må bra och stå stabilt i oss själva även när känslostormar och mörka tankar kommer. Vi behöver kunskap om djupen inom oss själva och lära oss vår egen SWAN (Strenght, weakness, ambition, need, dvs styrka, svaghet, ambitioner och behov). Meditation är basen för att nå dit.


Inom Satyananda yoga går vi metodvis och systematiskt igenom grundläggande meditationstekniker som finns beskrivna i flera steg. Det ger en klar riktning om hur meditationen kan byggas upp och utvecklas över tid. Meditation är ett medvetandetillstånd som kan uppnås med hjälp av olika meditationstekniker. Dessa tekniker syftar till utvecklingen av en djupare insikt som leder till ett mer harmoniskt liv med större förmåga att klara de uppgifter som vardagslivet ställer oss inför. Ytterst syftar meditation till förening mellan det individuella medvetandet och ett större absolut medvetande.


Kursen innehåller alla satyananda yogans grundstenar;


 • Fysiska kroppspositioner (asanas): speciellt utvalda för att hjälpa oss att sitta bekvämt i någon meditationsställning.
 • Andningsövningar (pranayama): för att balansera och stilla sinnet och udvidga energin (prana)
 • Yoga Nidra djupavslappning: för att dra sinnena inåt och slappna av fysiskt, emotionellt och mentalt.
 • Meditation: En längre stund meditation för att varva enklare teori men desto mer praktik för meditation. Vi ägnar några veckor åt var och en av teknikerna ajapa japa (följer andningen), antar mouna (inre stillhet) och chiddakash dharana (sinnets rymd).


Rekommenderad

litteratur: finns på centret


Nivå: Nybörjare/F1, vi rekommenderar att du gått minst en grundkurs eller har
motsvarande kunskaper.
Intensitet: Lugn


NÄR?
Söndagar 18:00 med AmritasagarBoka:


Mantra, Yantra, Havan

Mantra yoga är den allra äldsta av yogagrenarna och finns nämnd som den första aspekten av yoga i Pashupatyoga, vilket är den mest ursprungliga yoga vi känner till idag. Mantra yoga är också en av de fem yoga grenarna som beskrivs i Yoga Upanishads och är en av de viktigaste aspekterna i tantra. Betydelsen av ordet mantra är "den kraft som befriar sinnet från dess mentala, emotionella och psykiska bindningar”. Mantra översätts generellt som ljudvibrationer. Det är gren av yoga tillsammans med nada yoga där ljudvibrationen används som ett instrument eller meditationsprocessen för att uppnå en inre transformation. Varje rörelse ger upphov till vibration, vilket i sin tur skapar ett subtilt ljud. Atomerna i vår kropp är i ständig rörelse och skapar en uppsättning vibrationer. Hur kan vi bli medvetna om dessa subtila inre vibrationer och hur kan vi ställa in våra inre subtila ljud. Genom en meditationsprocess där vi fördjupar och ökar vår medvetenhet och går djupt in i vårt psyke där mantra används som instrument. Varje mantra i sin tur ger upphov till en geometrisk figur, yantra. Ordet yantra betyder den form eller instrument som leder medvetandet till allt djupare dimensioner. Havan är en ritual där mantra och yantra används tillsammans med elden som element för att öppna sinnet till högra dimensioner. Den har en enormt positiv påverkan inte bara på utövaren men också på omgivningen och andra människor runt omkring oss, vilket är en viktig aspekt av yoga, dess positiva effekt på omgivningen.När? 4, 11, 18 mars 19.15 - 20.45 med Swami Maitreyi
Boka:Yoga & Meditation: Hjärtats Rymd

Hridayakash Dharana är en vedisk meditations teknik där vi går in i hjärtats rum och där ljus upplevs i hjärtat. Syftet med tekniken är att gå djupare in i sinnet för att komma i kontakt med de djupt liggande undermedvetna känslorna som vi inte är medvetna om dagligen men som påverkar våra medvetna känslor, tankar och beteende. Genom att släppa ut och bli medveten om dessa känslor kan vi frigöra oss från negativa känslor och tankemönster och istället uppleva de positiva, konstruktiva och glädjefyllda känsloyttringarna. I Hridayakash Dharana blir vi medvetna om intensiteten i känslorna, skapandet av känslor, känslornas färger, förändringen av en känsla och även dimensionen bortom känslorna. Den psykoterapeutiska aspekten av meditation har sina rötter i hridayakasha dharana.När? 22, 29 april, 6, 13, 20 maj kl 19.15-20:45 med Swami Maitreyi

Boka:


Mindful Yoga in English

This class is primarily held in English. 


The main fucus is on mind-body awareness, to observe your mind and feelings while doing the asanas. We start with simple Mindfulness Breathing (Anapanasati) and/or Breathing exercise (Pranayama) then slowly move into Hatha Yoga postures in order to build flexibility and strength, to balance and open your body while minimizing the chance of injury. We move from one posture to the next using the breath (breath-synchronised) The final posture you just simply lie down on your back for a deep relaxation to fully assimilate the benefits of your practice (Yoga Nidra or body scan) We end the class with a short Loving-Kindness Meditation (Metta Bhavana) or just sitting in silence for a while to still your mind and be in the present moment.(Vipassana)

being a massage therapist, there may be opportunities for assisted shavasana in the end if you likeLevel: anyone can join 

Intensity: Medium


When?

Sunday 16-30-17.30 with TheresaBoka:


Smak för Yin Yoga

Under våren kommer Nina Ivarsson och leder yin yoga under några lördagsförmiddagar. Nina är certifierad yinyogalärare. Hon hittade yogan 2010 och har prövat flera olika yogastilar. Hon fastnade för yinyogan därför att den ger stor möjlighet att stanna upp och möta sig själv. Yogan ger i bästa fall verktyg att hantera livet utanför mattan med mer klokhet och större medkänsla - med sig själv och andra. Nina är också verksam som svensklärare och författare. Hennes viktigaste arbetsredskap är nyfikenhet, tålamod och humor.

 

"Jag började med yoga som en träningsform, för att bli starkare och må bättre fysiskt. Med åren har jag upptäckt att yogan har något att ge på alla plan: fysiskt, känslomässigt och själsligt. Jag lever inte för att yoga - men jag yogar för att leva. För att ta vara på livet."När?

När? en lördag per månad 10.00-11.30 4 jan,  8 feb, 14 mars, 16 majBoka:Yoga Flow Lunch class (in English)

How lovely it is to feel flow in life! To flow in full presence in full connection with something we love to do!


In this class we flow with and explore the body/mind with the sun salutations and yoga postures - in full connection with breath. The breath guides us through the positions, and we always pause to reconnect with ourselves. We move with the energy of the day and revitalize the full body and mind. 


The class ends with yoga nidra deep relaxation where you come to rest and release physical, mental and emotional tensions, and reap the full benefit of the class. You come to a relaxed state where you are beyond any masks, roles, expectations and just in full connection with yourself and what it is to be a human. Where you can hear your own inner voice and what is important to you and feel the stillness of a quiet mind. 

Level: You can do at your level, though some postures may require some time to get, there are always alternatives
Intensity: medium


When? Friday 11:30 with Susanna

Boka:


Satyananda Yoga Lugn (lunch)

Mitt på arbetsdagen eller på krönet av en ledig dag kan du komma för Yoga Lugn. Vi gör mjuka och stärkande övningar för hela kroppen på ett lugnt och avslappnat sätt. Lösgör spänningar som ansamlats i kroppen och får en skön rörelse genom leder och muskler. Andas och får kontakt med oss själva igen. Och blir medvetna om kroppen och andetagen. Stannar upp, är närvarande. Är. Inte gör. På slutet av timmen ligger vi ner och låter yogalärarens röst leda genom kroppen, sinnet till djupavspänning i yoga nidra.Nivå: Passar alla nivåer, även rehabilitering
Intensitet: Lätt


När? 11.30 tisd, torsd (Maria/ Anandaroopa)Boka:


Yoga Livsstyrka

I yoga livsstyrka bygger du styrka för hela kroppen för att orka mer i vardagen och få mer livsutrymme. Det är inte en klass där du nödvändigtvis blir svettig,övningarna utförs i lugn takt men är noggrant utvalda för att du ska kunna bygga in den vardagsstyrka du behöver för livet. (Du behöver bara kunna räkna till tio!). Du är hela tiden i kontakt med ditt andetag och rör dig i medveten närvaro.


Du får styrka för vardagen eller som en hjälp för att kunna ta dig an yogapositioner med lätthet och låta dem bli de stabila och bekväma positioner som de är tänkta att vara. Positioner där du fylls med energi.


Du stretchar också hela kroppen med yogans fantastiska stretchövningar. Det ökar smidigheten i leder och muskler och hjälper dig att gå med lätthet,  få bra hållning och hjälper dig att låta lungorna få plats för att andas helt och fullt. Vi avslutar med yoga nidra djupavslappning.


Nivå: Passar alla som vill bygga styrka över tid 

Intensitet: medel


När? månd 11.00”Tack vare den här träningen har jag blivit starkare och mer flexibel i höften som alltid krånglat. Känner att jag går lättare, orkar mer och kan lättare komma upp i axelstående ställningar. Det är lätt!”
- Erika, 63 årBoka:Yoga Lugn & Gong

Susanna leder lugn hatha-yoga där du får röra hela kroppen till dina andetag och sen fortsätter Erika med djupavslappning med Gong.


Gongens vibrationer har förmågan att ta dig till ett tillstånd bortom sinnet där du kan uppleva enhet med allt, som en guidad gruppmeditation. För balans, ökad energi och närvaro - mitt på dagen mitt i vardagen.När?  första tisdagen i månaden 11.30-12.30, 7 januari. 4 februari, 3 mars, 7 april, 5 maj, 9 juniBoka:


Gravidyoga

Gravidyoga är ett fint sätt att förbereda sig för förlossning och det nya livet som mamma (eller flerbarnsmamma!). Du lär dig att bli medveten om din kropp och andning. Att få föda och att födas är väl det största vi får vara med om! Yogan erbjuder oss redskap som stärker vår tilltro till oss själva och att våga lita på kroppens förmåga att föda.


Du får också verktyg i närvaro och acceptans som kan hjälpa dig i ditt föräldraskap. Kursen innehåller uppmjukande och stabiliserande yogarörelser i ett lugnt tempo speciellt anpassat för graviditet, andningsmedvetande och profylaxandning,
djupavslappning och koncentrationstekniker. Övningarna är enkla och kräver inga förkunskaper och du kan börja när som helst under graviditeten efter den 15:e graviditetsveckan.


Vid ett kurstillfälle per kurs medverkar barnmorskan Ingalill Madegård-Lindh och vid detta tillfälle är också kursdeltagarnas eventuella partners (eller den som ska närvara vid förlossningen) välkomna att delta. Anandaroopa (Maria) har hållit gravidyoga i över 17 år med mycket fin feedback från deltagareNivå: Passar alla nivåer

Intensitet: Lätt


NÄR? Onsagar kl 17:00 - 18:45 med Anandaroopa (Maria)


Kursstart: 

Kursstart:
Period 1: 8 jan - 12 feb (6ggr)
Period 2: 26 feb - 1 april (6ggr)
Period 3: 8 april -13 maj (6 ggr)


Datum för barnmorska:

12 feb, 25 mars, 13 maj”Jag hade en otrolig hjälp av gravidyogan! Med hjälp av andning och yogan kunde jag släppa oron och bara vara gravid i lugn och ro eftersom jag var förberedd på hur jag skulle fokusera när det var dags att föda, fantastiskt skönt!”

- FridaBoka:


Ungdomsyoga (10-15 år)

Uppmuntrar barnets inneboende rörelseglädje och kreativitet!


Yogaövningarna leder till ökat kroppsmedvetande, förbättrar hållning, koordination och balans.


Andningsmedvetande har en lugnande och avslappnande inverkan på kropp och sinne.


Yogaövningar för att öka uppmärksamhetsförmåga och stärka koncentrationsförmåga och kunna slappna av.


Barn/Ungdomar som gått på yoga säger att de blir mjukare i kroppen, släpper tankar och stress och blir avslappnade.


Savita fick utmärkelse på yogagalan 2018 av Kids Yoga Foundation för sina kunskaper och insataser som barnyogalärare.Nivå: Passar alla nivåer

Intensitet: Medel.
 

När? lördagar 14.45 (10 ggr), Prova på 25 januari och sen 10 ggr kurs start 1 feb, inget uppehåll under sportlovet. Du får mest ut av kursen om du går hel kurs, men du är välkommen att delta enstaka klasser om det passar dig bättre.


Boka:Familjeyoga

Det bildas otroligt fin energi när vi får yoga tillsammans med barnen! Barnen kryper naturligt innanför skinnet på yogapositionerna och känner de kvaliteter de vill lära oss. Så mycket skratt och glädje i rörelse och stillhet som stärker bandet mellan vuxen och barn. Och så mitt i allt det roliga får vi redskap för livet som ger ro och energi.


Vi varvar enskilda övningar och parövningar med barn och vuxen. Vi gör enkla kraftfulla
kroppsövningar, andningsövningar och sen avslutar vi med avslappning med fantasi och magi.Nivå: Passar alla nivåer Alla är välkomna! Inga förkunskaper behövs, bara kom som du är och yoga med oss!
Intensitet: Lätt


När? en lördag per månad 13.30-14.30 25 jan, 29 feb, 28 mars, 18 april


”Mamma, kan vi göra det här igen snart?”
- W 9 år

Boka:


Dansmeditation

Sha'im [sha-im] är ett blandord av engelskans Shine (skina som solen) och hebreiskans Chaim (liv, hälsa). Det är en dynamisk dansmedtiation för glädje, kondition och personlig utveckling, som utformats av Susanna.


Vi rör oss med intuitiva rörelser för full hälsa på alla plan, en livets dans där allt som varit, är och kommer får utrymme. Musiken väcker känslor, tankar, minnen och vi rör oss med allt som dyker upp, precis som kroppen själv vill. Du behöver inte kunna dansa, bara lyssna in hur kroppen vill röra sig just idag.


I Sha'im rör vi oss till musik från världens alla hörn, olika tidsepoker, känd och okänd
musik. Endel musik kommer du gilla, annan musik kommer du inte tycka om. Bara dansa med den känsla och rörelse som dyker upp. Mellan varje låt är det paus då vi stannar rörelsen och nollställer oss på tankar och känslor inför nästa låt. Och på det sättet varvar vi ned oss till total stillhet.


Vi avslutar med liggande meditation i tystnad, en låt med något tema och sen stretchar vi igenom kroppen. Ofta är vi helt svettiga på slutet. Svettiga, glada och alldeles rena inuti. För att hjälpa oss att vända blicken inåt blundar vi hela klassen. Ögonbindlar i siden finns att låna.


Kom och dansa eller rör dig, släpp taget om minnen och känslor som stängt in sig i
kroppen och öppna upp som en knopp som slår ut i blom.


(Vi har bytt namn på denna klass från (Osho) Fartfylld Dansmeditation till Sha'im intuitive movements, då det är ett eget koncept som Susanna byggt upp över de sensate åren. Om du gått tidigare kommer du känna igen dig i rytmerna!)


Nivå: Passar alla nivåer
Intensitet: bestämmer du (lätt - hög)


När?

vissa söndagar 11.00-12.30 

26 april

24 maj


söndag 12 april 11-12.15 Online
lördag 18 april 14.00-15.15 Online
söndag 26 april 11.00-12.15 Online
fred 1 maj 11.00-12.15 Online

Boka:


Frigörande Dans (7RörelseRytmerna)

Fria rörelser utan prestation med uppmärksamheten riktad till upplevelsen i kroppen. Meditation i rörelse som aktiverar livsenergin och hjälper dig uppleva det inre lugnet. Ett sätt att stärka din självkännedom. En metod för att sänka stressnivån. Motion för kropp och själ. Musik från olika kulturer. Dansinspiratören föreslår varierande rörelser under passets gång, men det är du som bestämmer vilka rörelser som känns rätt för din kropp just i stunden. Enligt frigörande dans med de 7 rytmerna. Du kan läsa mer här.


Nivå: Passar alla nivåer
Intensitet: bestämmer du (lätt - hög)


När?

Sönd 11-14 datum;
19 jan 11-14
16 feb 11-14
15 mars 11-14
19 april 11-14
17 maj 11-14
14 juni 11-14
Teman kommer inom kortBoka:Klangresa/Gongbad

Klangresan är en guidad grupp-meditation. Mjuka, vackra klanger från tibetanska klangskålar tillsammans med en läst text leder deltagarna på en vandring genom ett inrelandskap.


Gongbad: gongarnas vibrationer sköljer över dig och ditt energisystem.


Gongen har en förmåga att ta dig till ett tillstånd bortom sinnet och tankarna där man kan uppleva en enhet med allt. Den är effektiv mot ett rastlöst och stressat sinne, och hjälper dig att släppa djupt liggande spänningar och blockeringar och ger vitaliserande effekt. Läs mer på Erikas hemsida här


Nivå: Inga förkunskaper

Kostnad: Klangresa 200 kr/gång. Kontant på plats. Ingår ej med terminskort


När?

Klangresor: 9 feb, 5 april 14.30

Gongbad: 12 Jan, 8 mars, 10 maj 14.30Boka:


Kirtan

“Kirtan is the fastest, cheapest and safest way to realize your true nature.” Swami Satyananda


Kirtan är mantrasång i grupp, ett enkelt och ofta glädjefyllt sätt att meditera på. Till lätta, vackra melodier och texter samskapar vi ett flöde av musik och energi som låter sinnet slappna av och hjärtat öppnas till det som är. 


Välkommen som du är. Ingen förkunskap krävs. Du behöver inte vara musikalisk eller kunna sjunga. Kirtan är bortom ’bra’ och ’rätt’. Det är en upplevelse och en meditationsväg. Allt finns här - trummor, harmonium, rösten, mindre rytminstrument, händer, fötter… och så hjärtat som redan slår i sin trygga rytm. Du kan vara med och sjunga, spela eller bara lyssna, precis som du vill.


Alla är välkomna! Ta gärna med vänner, barn, instrument om du vill.När?

En lördag per månad kl 13-14.30 med Atmanivedan och Atmasundari från Stockholms yogaskola.

Datum: 1 feb, 7 mars, 4 april, 2 maj


Pris?

Ingår för dig som går Kirtanskola. Om du vill delta på bara kirtan önskar vi en donation för att täcka resekostnader samt lokalhyra, en vanlig donation är ca 100-200 kr efter din förmåga.Boka:


Kirtanskola

Denna kurs vänder sig till dig som är nyfiken på och vill fördjupa dig inom kirtan, den passar alla oberoende av erfarenhet. Du behöver heller ingen musikalisk förkunskap!


Under kursen har du möjlighet att lära dig att leda en kirtan och att spela harmonium.


Kursen byggs upp på ett systematiskt vis och kan anpassas efter nivå. Gruppen är liten, max 6 deltagare med två guider/lärare.


Du behöver inte kunna sjunga eller spela något instrument. Kirtan är bortom 'fint', 'bra' och 'rätt'. Det är mantrasång i grupp, ett enkelt och ofta glädjefyllt sätt att meditera på. Till lätta, vackra melodier och texter samskapas ett flöde av musik och energi som låter sinnet slappna av och hjärtat öppnas till det som är. Att leda en kirtan ger en ytterligare dimension till upplevelsen.


Kirtan är en del av både bhaktiyoga som nadayoga som därför kommer att introduceras under kursen.


“Kirtan is the fastest, cheapest and safest way to realize your true nature.” -Swami Satyananda Saraswati


Kursen består av 4 fysiska träffar en gång per månad i Uppsala på Uppsala Yogaskola och avslutas med en gemensam kirtan där kursen tillsammans har möjlighet att leda kirtan. Mellan träffarna använder vi oss av Google classroom där du kommer att kunna ta del av ljud- och videofiler samt kommunicera med dina kurskamrater samt få vägledning i din kirtanpraktik.


”Försök befinna dig i musikens mitt, och bli fullständigt involverad. /.../ Det är ett fantastiskt sätt att avlägsna stress och spänningar. Dina känslor får uttrycka sig fritt, och ditt sinne blir rent. /.../ För en bhakta betyder inte musik bara musik eller sång... musik betyder hela livsflödet. Livet är en ständig sång. Det finns en inre musik i ditt hjärta, som fortgår ständigt oberoende av yttre omständigheter. Låt den inre musiken vägleda ditt liv; följ den inre symfonin. Men du kan höra den bara om du gör dig öppen och mottaglig för den."

- "Yoga and Kriya" Swami Satyananda Saraswati


Datum:

1 feb, 7 mars, 4 april, 2 maj kl 11.00-12.30 med Atmanivedan och Atmasundari från Stockholms yogaskola.Efter varje tillfälle kommer vi att ha kirtan tillsammans som är öppen för alla.Boka:Uppsala Yogaskola AB

S:t Olofsgatan 11

753 21 Uppsala


info@uppsalayogaskola.se

Copyright:UppsalaYogaskola@all rights reserved