Utbud & Schema

Satyananda yogacenter:

UPPSALA YOGASKOLA

ETT LEVANDE YOGACENTER DÄR ALLA KAN VÄXA!

Etabl. 1981

HÖSTEN 2019


HUR FUNGERAR DET?

Vi har terminskurser där klasserna bygger på varann och vi lär ut fysiska yogapositioner (asanas) och tekniker för andning, avslappning och meditation stegvis. Vi rekommenderar att man följer en kurs en viss tid och dag hela terminen för att få mest ut av kursen. Dock har vi sett över åren att många har gått på yoga förut eller har oregelbundet schema, därför är våra klasser även öppna för för bokning av enstaka klass i mån av plats.  Om du vill vara säker på att få plats en viss tid varje vecka anmäler du dig till Boka Hel Kurs Direkt (i bokningssystemet), så bokas du automatiskt in på alla klasser för kursen. 


Enstaka klasser kan bokas via bokningssystemet flik Schema - Boka enstaka klasser. Du ser enkelt tillgänglighet och bokar plats i bokningssystemet.


Om du är ny för yoga eller inte gått kurs tidigare hos oss rekommenderar vi Grundkurs Satyananda Yoga och meditation. Det ger bästa introduktionen.


 HUR SER EN LEKTION UT?

Upplägget inom Satyanada yoga är lika över världen. De flesta av våra lektioner följer strukturen nedan, ev avvikelser finns i kursbeskrivningarna:


 • Kort fokusering och andningsmedvetande
 • Yogapositioner (asanas)
 • Andningsövningar (pranayama)
 • Djupavslappning Yoga Nidra
 • Meditation


 

Läs gärna om våra lärare  på lärarsidan! Klicka nedan.

KvällskurserGrundkurs Satyananda Yoga & Meditation

Kursen lär ut grunderna i Satyananda yoga och meditation. Om du är ny för Satyananda yoga får du den bästa introduktionen i grundkursen. Vi ger bakgrund till vad yoga är, dess syfte och börjar utforskandet av dess rikedom.


Kursen innehåller Satyananda yogans fyra grundstenar;


 • Fysiska kroppspositioner (asanas): Ger bakgrund om vad som händer i kroppen vid olika positioner och hur du synkroniserar andning och rörelse Under kursen fokuserar vi på mindfulness och känner in varje rörelse. Stärkande och förberedande övningar fram till och med
  solhälsningen. Det finns alltid alternativ till om du har begränsad rörelse i någon del av kroppen.
 • Andningsövningar (pranayama): fokus på den naturliga andningen och
  fullständigt yogiska andetag.
 • Djupavslappning Yoga Nidra: lär dig avspänning muskulärt, emotionellt och
  mentalt.
 • Meditation: Grundläggande meditationsställningar och en förberedande grundläggande meditationsteknik.


Kursen ges som 8-veckors kurs. Vi rekommenderar vi att du går en hel termin (två gånger) eller tills du känner att du kan övningarna. Du kan med fördel gå samma kurs flera terminer.


Rekommenderad

litteratur: finns på centret


Nivå: Nybörjare

Intensitet: Medel


NÄR?

Torsdagar 17:10 - 18:55 med Henrik

Satyananda Yoga: Yogiska förhållningssätt

Kursen är första fortsättningskursen i Satyananda yoga och meditation och passar dig som gått Grundkurs i Satyanada Yoga & Meditation eller har motsvarande kunskaper. Fokus på hur du kan integrera yogans förhållningssätt som livsstil. Vi går igenom yogiska förhållningssätt till livet (yamas och niyamas), som genomsyrar hur vi övar yoga på mattan och hur vi lever livet. Vi har ett tema som spänner över några veckor där vi varvar tema, reflektion, gemenskap och övningar genom hela klassen.


Kursen innehåller Satyananda yogans fyra grundstenar;


 • Fysiska kroppspositioner (asanas): Du är relativt bekväm med solhälsningen och vi fortsätter fördjupa kroppspositionerna. Vi bygger på kunskaperna från grundkursen och gör rörelser med intention och uppmärksamhet. Vi övar andningstekniker i rörelse och när blockeringar och stelhet långsamt släpper över tid kan vi känna energin (prana). Det finns alltid alternativ till rörelser om du har en begränsning i någon del av kroppen.
 • Andningsövningar (pranayama): vi fortsätter att utveckla den yogiska andningen, stegen i växelvis andning (nadi shodana), humlan (brahmarin) och kapalbhati och bastrika.
 • Djupavslappning Yoga Nidra: lär dig avspänning muskulärt, emotionellt och
  mentalt. Du får utveckla din sankalpa, riktning och intention i livet.
 • Meditation: Grundläggande meditationstekniker med fokus på andningen (ajapa japa) som förankrar din koncentration och stillar sinnet, samt maitri (metta) välönskan som utvecklar vår medkänsla med oss själva och andra.Rekommenderad

litteratur: finns på centret


Nivå: Fortsättning (F1)

Intensitet: Medel


NÄR?

Tisdagar 19.00 med Susanna” Den här kursen gav på ett så tydligt och positivt sätt en möjlighet att fundera över sig själv och andra, vad som är sant och viktigt. Och att hitta (tillbaka till) sin inre glädje. Ovärderligt!”

- Anna

Fördjupningskurs Yoga: Prana-Pranayama

Det här är en fördjupningskurs i yoga på nivå fortsättning 3. Kursen passar dig som
praktiserat yoga några år och vill fördjupa dina erfarenheter om prana och pranayama och få en försmak på pranavidya. Karmaroopas klasser är ofta fyllda av energi (prana). Här lär du dig att uppmärksamma, utforska och lära känna prana. Du lär dig andningsövningar som syftar till att utvidga prana samt får en försmak av hur du kan distribuera prana i kroppen (pranavidya, en mer avancerad själv-healning-metod). Du kommer att utvecklas mest om du också tränar teknikerna en stund varje dag hemma, eller så många gånger som det går under veckan. Den här kursen är tänkt att supplementera din hemmapraktik.


Kursen innehåller Satyananda yogans fyra grundstenar;


 • Fysiska kroppspositioner (asanas): medel-avancerade övningar. Det finns alltid alternativ om du har en begränsad rörlighet i någon del av kroppen.
 • Andningsövningar (pranayama): du bör ha grundläggande kunskaper om pranayama samt gärna praktisera hemma.
 • Prana Nidra: lär dig avspänning muskulärt, emotionellt och mentalt samt att distribuera energin i kroppen.
 • Meditation: meditation med andning och mantra som hjälp för koncentrationen.


Kursen ges som 8-veckors kurs. Denna kurs är inte öppen för drop-in, utan kommer endast ges som kurs i sin helhet.


Rekommenderad

litteratur: "Prana pranayama” Swami Niranjanananda Saraswati


Nivå: Fortsättning, tidigare vana av yoga behövs. Du bör inte ha rygg- och/eller
nackproblem eller dylikt, eller allvarligare mental eller emotionell obalans.
Intensitet: Medel.

NÄR?
Måndagar 17:30 - 19:15 med Karmaroopa (Zeljko)


Yogisk Stresshantering: Yoga Nidra

Ibland i livet behöver vi större fokus på återhämtning och stresshantering. Satyananda yoga innehåller många dyrbara verktyg för att hantera livets utmaningar. Kursen fokuserar på yogans mindfulness, få en sund distans till tankar och känslor och hjälper dig att komma ner i varv och få den återhämtning kropp och sinne behöver.


Kursen innehåller Satyananda yogans fyra grundstenar;


 • Fysiska kroppspositioner (asanas): Enkla yogaövningar som är speciellt inriktade på att frigöra spänningar som skapas av stressen. Det finns alltid alternativ till rörelser om du har en begränsning i någon del av kroppen.
 • Andningsövningar (pranayama): strategiskt utvalda för en ökad vitalitet i spända områden.
 • Djupavslappning Yoga Nidra: liggande medveten avslappning där du får avspänning muskulärt, emotionellt och mentalt. Du lär dig att sätta krippen i vila precis som vid sömn medan sinnet förblir vaket.
 • Meditation: Grundläggande meditationstekniker med fokus på andningen som förankrar och stillar sinnet.


Nivå: alla som behöver en oas att vila i och verktyg för vardagen

Intensitet: Lugn


NÄR?

Tisdagar 17:30 med Adhyatmatara”Det här är enda gången i veckan som jag kan slappna av och bara vara. Det är helt fantastiskt.”
- Stressad småbarnspappa

Frigörande Dans (7RörelseRytmerna)

Välkommen till en kreativ och rolig kurs i frigörande dans som handlar om att du kan finna just de rörelser du behöver inifrån dig själv. Alla kan dansa på sitt sätt; sittande, liggande eller stående. Här släpper du på krav och prestationer, njuter av din egen kropp i rörelse och hittar närvaro, lugn och energi. Du kan genom fri rörelse komma i kontakt med dig själv på nya sätt, lösa upp blockeringar och spänningar, landa i ditt inre lugn och släppa flödet och livskraften fri.


Innehåll

Sinnenas dans: Vi låter olika kroppsdelar leda dansen för att medvetandegöra dem, känna hur de känns, vad de behöver för rörelse för att må bättre och märka hur dansen förändras beroende av vilken del av kroppen som styr. Detta lugnar sinnet och för fokus in i kroppen. Med fokus inne i kroppen har vi en trygg och stadig bas i vilken det är lättare att möta livets skiftningar. Dansen kan bli ett verktyg med vilket du lätt kan återvända in i din kropp då tankarna tar över.


Sju Rytmer: Vi dansar till sju olika rytmer (flöde, tydlighet, skakningar, kaos, lätthet, stillhet, din egen dans). Dessa rytmer kan relateras till livets olika rytmer och alla behövs för ett balanserat liv.


Kroppsmedvetenhet: Vi fördjupar oss vidare i kroppsmedvetenhet genom att låta dansen ledas av t ex vänster respektive höger kroppshalva, överkropp respektive underkropp, skelettet, musklerna eller lederna. Detta gör vi för att medvetandegöra olika delar av kroppen samt finna blockeringar, spänningar, låsningar och smärta som behöver lösas upp och släppas.


Möten: Ibland dansar vi med fokus på vad som händer inom dig då du möter de andra i dansen. Vi är ofta inte medvetna om hur vi faktiskt upplever mötet med andra människor och dansen ger oss ett tillfälle att utforska detta, för att förstå oss själva bättre. Detta gör vi i övningar med tydliga instruktioner och det är helt ok att avstå från att vara med om det känns så. Hela tiden inspireras du till att slappna av i dig själv i mötet.


Nivå: Passar alla nivåer, inga förkunskaper behövs 

Intensitet: Du följer din kropp och bestämmer därmed intensiteten själv 


När? Hel kurs 10 veckor torsd 19.00-20.30 med Amanda. Anmäl dig gärna till hel kurs. Enstaka klasser kan bokas i mån av plats.


12 september kl 19:00

19 september kl 19:00

26 september kl 19:00

3 oktober kl 19:00

17 oktober kl 19:00

24 oktober kl 19:00

7 november kl 19:00

14 november kl 19:00

28 november kl 19:00

5 december kl 19:00Lunchklasser


Morgonmantra: Energi för dagen

Allt runtom oss är vibrationer. Om du kunde höra den frekvens som det vi ser runt omkring oss vibrerar med skulle du höra den sakens mantra. Yogis har i djup meditation fångat upp dessa mantran och fört vidare de ljud och den energi som de hört. Genom att sjunga mantran kan du ta del av den energin och låta den få ändra din energinivå.


Vi sjunger tre klassiska vediska mantran som öppnar upp för vishet och hälsa och för att få kraft att ta sig igenom svårigheter. De rekommenderas som dagliga vitaminpiller.


Yogaläraren leder dig genom några enklare fysiska yogaövningar för att lösgöra spänningar och grunda dig i nuet, en kortare andningsövning och därefter får mantrana ta vid. Låt dem få fylla dig med ny energi.


Inga förkunskaper krävs, bara nyfikenhet.

Ledare: Henrik/Savita/Amritasagar i rullande schema


Vi avslutar 7.15 och därefter finns möjlighet att sitta kvar 15 min för egen meditation.


NÄR?

Första torsdagen i månaden. Möjlighet att närvara hemifrån via din dator, kontakta oss för mer information.

Vinyasa

 • This class can be held in Swedish, English, French or Thai as per your needs.


Vinyasa är ett samlingsbegrepp för yogapositioner (asanas) i flödande rörelser. I den här kursen låter vi sinnets rörelser stillas, kommer ner i kroppen genom rörelserna med hjälp av mindfulness och medveten uppmärksamhet. Vi övar oss på att vara fullständigt närvarande, här och nu i de statiska och dynamiska övningarna. Vi rör oss med respekt för vår kropp, där vi varsamt lyssnar till kroppens behov och lyssnar utan att döma eller värdera med vittnesattityd.


Andningsövningar som hjälper oss att förankra oss i nuet och öka energin. Klasserna avslutas med yoga nidra djupavslappning och maitri (metta) välönskansmeditation för ökad medkänsla mot oss själva och vår omgivning. En yogapraktik där vi bär med oss förhållningssätten ut till vår vardag. Stärkta, grundade och i kontakt med oss själva.


Nivå: Passar alla nivåer
Intensitet: Medel


NÄR?
Måndagar kl 11:00 (Susanna)
Söndagar kl 16:30 (Theresa)

Satyananda Yoga Lugn (lunch)

Mitt på arbetsdagen eller på krönet av en ledig dag kan du komma för Yoga Lugn. Vi gör mjuka och stärkande övningar för hela kroppen på ett lugnt och avslappnat sätt. Lösgör spänningar som ansamlats i kroppen och får en skön rörelse genom leder och muskler. Andas och får kontakt med oss själva igen. Och blir medvetna om kroppen och andetagen. Stannar upp, är närvarande. Är. Inte gör. På slutet av timmen ligger vi ner och låter yogalärarens röst leda genom kroppen, sinnet till djupavspänning i yoga nidra.


Nivå: Passar alla nivåer, även rehabilitering
Intensitet: Lätt


NÄR?

Tisdagar 11.00 med Henrik, torsdagar 11.30 med Anandaroopa (Maria)


Yoga Styrka

Vår kropp mår bra när vi får röra på oss! I yoga styrka bygger vi styrka för hela kroppen. Du behöver bara kunna räkna till tio! Styrka för vardagen eller som steg på vägen mot att kunna ta dig an mer avancerade yogapositioner med lätthet för en stabil och bekväm position. Vi stretchar också hela kroppen med yogans fantastiska stretchövningar. Det ökar smidigheten i leder och muskler och hjälper dig att gå med lätthet och få bra hållning som hjälper dig att låta lungorna få plats att andas. Som ger dig mer utrymme att leva. Och så har vi väldigt roligt tillsammans på vägen! Avslutas med yoga nidra djupavslappning.


Nivå: Passar alla som gillar att träna eller vill gilla att träna
Intensitet: medel-hög


NÄR?
Fred 11:30 med Susanna”Tack vare den här träningen har jag blivit starkare och mer flexibel i höften som alltid krånglat. Känner att jag går lättare, orkar mer och kan lättare komma upp i axelstående ställningar. Det är lätt!”
- Erika, 63 år

Yoga Lugn & Gong

Susanna leder lugn hatha-yoga där du får röra hela kroppen till dina andetag och sen fortsätter Erika med djupavslappning med Gong. Gongens vibrationer har förmågan att ta dig till ett tillstånd bortom sinnet där du kan uppleva enhet med allt, som en guidad gruppmeditation. För balans, ökad energi och närvaro - mitt på dagen mitt i vardagen.


När?

Första tisdagen i månaden kl 11:00 - 12:00

med Susanna (yoga) och Erika (klanger)


Styrka, Flexibilitet & Balans

Med Simon – utgår som kurs denna termin då Simon fokuserar på sin tävling i manlig artistisk gymnastik, men hoppas på att kunna dyka upp som workshop eller temaklass.Helgkurser


Möt Helgen i Balans

På fredagar när arbetsveckan går mot sitt slut och helgen träder in har vi yogaklassen
Möt Helgen i Balans. I brytningspunkten mellan arbetsvecka och helg stannar vi i yogans här och nu för att stärka intentionen att få möta helgen i balans. Kom och yoga när du vill komma i balans och ladda om kanske efter en hektisk vecka på jobbet eller i skolan. Eller för att behålla balans och lugn om det är vad du behöver.


Klassen har Satyanandayogans fyra grundstenar;


 • Fysiska kroppspositioner (asanas): lugn yoga med mjuka och stärkande övningar för att få fysiskt och emotionellt lugn där du släpper kamp och prestation. Betoning på glädje och närvaro i nuet.
 • Andningsövningar (pranayama): Enklare andningsövningar som påverkar kroppen, sinnet och energinivån.
 • Djupavslappning yoga nidra: som löser upp emotionella, fysiska och mentala
  spänningar.
 • Meditation: Kortare meditation på slutet.


Du kommer att få en enklare frivillig uppgift att göra hemma för att bibehålla och fördjupa någon av de tekniker som vi använt under klassen. Och så stärker vi vår intention, vart vi är på väg. Du får du ett ord på vägen från någon kortlek och det är fantastiskt hur mitt i prick dessa ord kan vara. Vardagsmagi!


Nivå: Passar alla nivåer (N/F)
Intensitet: Lugn


NÄR? Fredagar 16:00-17:15 med Savita eller Amritasagar – dagens lärare
anges i bokningssystemet)Smak för Yoga

Vi välkomnar dig att börja helgen med yoga, gemenskap och frukost! Vi vill ge dig smakprov på yogans vidd och bredd på lördagmornar. Ge dig mersmak på allt som yogan kan ge. Vi har därför satt ihop specialklasser där vi vill låta dig få prova alla delar av yogan och där våra duktiga lärare får dela med sig av sin passion och glädje och erfarenhet av varje del. Vi kommer även ha gästlärare under hösten med tema för varje gång.


Ingen tidigare erfarenhet krävs, klasserna är öppna för både erfarna yogis och alla som är nyfikna att veta mer om yoga!
Vår yogatradition spänner över flera yogaformer;


 • Hathayoga - den fysiska yogan, med kroppspositioner, andningstekniker och reningstekniker (tex nässköljning).
 • Raja yoga - sinnets yoga, som innefattar bland annat tekniker för att lära känna och styra sinnet, tekniker för meditation.
 • Jnana yoga - kunskapens och vishetens yoga som svarar på frågorna vem vi är i vårt innersta väsen, det är en väg mot självinsikt via intuitiv kunskap eller vetande genom studier.
 • Karmayoga - handlingens yoga, medvetna osjälviska handlingar, utförs ofta under praktiskt arbete.
 • Bhaktiyoga - hängivelsens yoga, för emotionell balans, där vi får leva från hjärtat


Under hösten kommer vi att erbjuda yogaklasser med teman utifrån yogans bredd. Det blir 80
minuter yoga och sen tid för frukost/brunch och umgänge.


Du kommer att känna igen dig med fysiska positioner (asanas), andningstekniker (pranayama), Yoga Nidra djupavslappning och meditation, men tyngdpunkten och temat för klassen kommer att ange tonen för morgonen. Under frukosten finns även tid att prata om dagens tema. För datum och teman, se bokningssystemet!

Satyananda Yoga: Fokus Meditation

Den här kursen ger extra fokus och utrymme för de grundläggande meditationstekniker som finns beskrivna inom Satyananda yoga. Idag förknippas yoga mest med den fysiska yogapraktiken där du genom fysiska kroppsställningar ökar rörlighet, styrka och flexibilitet och gör dig frisk och stresstålig. Fokus på den fysiska yogan är en modern anpassning av den klassiska indiska yogan som har mer fokus på meditation.


Kärnan i yoga är att balansera kropp, sinne och energi så att sinnets stillas. I en av de äldsta skrifterna av yoga Yoga Sutra defineras yogans mål som ”Chitta vritti nirodha”, stillande eller upphörande av sinnets rörlighet. Det är ett tillstånd där vi kan må bra och stå stabilt i oss själva även när känslostormar och mörka tankar kommer. Vi behöver kunskap om djupen inom oss själva och lära oss vår egen SWAN (Strenght, weakness, ambition, need, dvs styrka, svaghet, ambitioner och behov). Meditation är basen för att nå dit.


Inom Satyananda yoga går vi metodvis och systematiskt igenom grundläggande meditationstekniker som finns beskrivna i flera steg. Det ger en klar riktning om hur meditationen kan byggas upp och utvecklas över tid. Meditation är ett medvetandetillstånd som kan uppnås med hjälp av olika meditationstekniker. Dessa tekniker syftar till utvecklingen av en djupare insikt som leder till ett mer harmoniskt liv med större förmåga att klara de uppgifter som vardagslivet ställer oss inför. Ytterst syftar meditation till förening mellan det individuella medvetandet och ett större absolut medvetande.


Kursen innehåller alla satyananda yogans grundstenar;


 • Fysiska kroppspositioner (asanas): speciellt utvalda för att hjälpa oss att sitta bekvämt i någon meditationsställning.
 • Andningsövningar (pranayama): för att balansera och stilla sinnet och udvidga energin (prana)
 • Yoga Nidra djupavslappning: för att dra sinnena inåt och slappna av fysiskt, emotionellt och mentalt.
 • Meditation: En längre stund meditation för att varva enklare teori men desto mer praktik för meditation. Vi ägnar några veckor åt var och en av teknikerna ajapa japa (följer andningen), antar mouna (inre stillhet) och chiddakash dharana (sinnets rymd).


Rekommenderad

litteratur: finns på centret


Nivå: Nybörjare/F1, vi rekommenderar att du gått minst en grundkurs eller har
motsvarande kunskaper.
Intensitet: Lugn


NÄR?
Söndagar 18:00 med Amritasagar

Vinyasa

 • This class can be held in Swedish, English, French or Thai as per your needs.


Vinyasa är ett samlingsbegrepp för yogapositioner (asanas) i flödande rörelser. I den här kursen låter vi sinnets rörelser stillas, kommer ner i kroppen genom rörelserna med hjälp av mindfulness och medveten uppmärksamhet. Vi övar oss på att vara fullständigt närvarande, här och nu i de statiska och dynamiska övningarna. Vi rör oss med respekt för vår kropp, där vi varsamt lyssnar till kroppens behov och lyssnar utan att döma eller värdera med vittnesattityd.


Andningsövningar som hjälper oss att förankra oss i nuet och öka energin. Klasserna avslutas med yoga nidra djupavslappning och maitri (metta) välönskansmeditation för ökad medkänsla mot oss själva och vår omgivning. En yogapraktik där vi bär med oss förhållningssätten ut till vår vardag. Stärkta, grundade och i kontakt med oss själva.


Nivå: Passar alla nivåer
Intensitet: Medel


NÄR?
Måndagar kl 11:00 (Susanna)
Söndagar kl 16:30 (Theresa)

Sha'im intuitive movements (Dansmeditation)

Sha'im [sha-im] är ett blandord av engelskans Shine (skina som solen) och hebreiskans Chaim (liv, hälsa). Det är en dynamisk dansmedtiation för glädje och personlig utveckling, som utformats av Susanna.


Vi rör oss med intuitiva rörelser för full hälsa på alla plan, en livets dans där allt som varit, är och kommer får utrymme. Musiken väcker känslor, tankar, minnen och vi rör oss med allt som dyker upp, precis som kroppen själv vill. Du behöver inte kunna dansa, bara lyssna in hur kroppen vill röra sig just idag.


I Sha'im rör vi oss till musik från världens alla hörn, olika tidsepoker, känd och okänd
musik. Endel musik kommer du gilla, annan musik kommer du inte tycka om. Bara dansa med den känsla och rörelse som dyker upp. Mellan varje låt är det paus då vi stannar rörelsen och nollställer oss på tankar och känslor inför nästa låt. Och på det sättet varvar vi ned oss till total stillhet.


Vi avslutar med liggande meditation i tystnad, en låt med något tema och sen stretchar vi igenom kroppen. Ofta är vi helt svettiga på slutet. Svettiga, glada och alldeles rena inuti. För att hjälpa oss att vända blicken inåt blundar vi hela klassen. Ögonbindlar i siden finns att låna.


Kom och dansa eller rör dig, släpp taget om minnen och känslor som stängt in sig i
kroppen och öppna upp som en knopp som slår ut i blom.


(Vi har bytt namn på denna klass från (Osho) Fartfylld Dansmeditation till Sha'im intuitive movements, då det är ett eget koncept som Susanna byggt upp över de sensate åren. Om du gått tidigare kommer du känna igen dig i rytmerna!)


Nivå: Passar alla nivåer
Intensitet: bestämmer du (lätt - hög)


NÄR?

Söndagar 11-12.45 med Susanna


söndag 18 aug
söndag 8 sept
lördag 14 sept - kulturnatt,
söndag 15 sept
söndag 29 sept
söndag 13 okt
söndag 27 okt – höstlov, ingen dans
söndag 3 nov – höstlov, allhelgonadagen, ingen dans
söndag 10 nov - farsdag
söndag 24 nov
söndag 8 dec

Frigörande Dans (7RörelseRytmerna)

Fria rörelser utan prestation med uppmärksamheten riktad till upplevelsen i kroppen. Meditation i rörelse som aktiverar livsenergin och hjälper dig uppleva det inre lugnet. Ett sätt att stärka din självkännedom. En metod för att sänka stressnivån. Motion för kropp och själ. Musik från olika kulturer. Dansinspiratören föreslår varierande rörelser under passets gång, men det är du som bestämmer vilka rörelser som känns rätt för din kropp just i stunden. Enligt frigörande dans med de 7 rytmerna. Du kan läsa mer här.


Nivå: Passar alla nivåer
Intensitet: bestämmer du (lätt - hög)


NÄR?

Söndagar 11-12:45 med Mirna


söndag 25 aug
söndag 1 sept
söndag 22 sept
söndag 6 okt
söndag 20 okt
söndag 27 okt – höstlov, ingen dans
söndag 3 nov – höstlov, allhelgonadagen, ingen dans
söndag 1 dec - första advent
söndag 15 dec


3 h workshop:
söndag 17 nov kl 11-14 med Mirna

Klangresa/Gongbad

Klangresan är en guidad grupp-meditation. Mjuka, vackra klanger från tibetanska klangskålar tillsammans med en läst text leder deltagarna på en vandring genom ett inrelandskap.


Gongbad: gongarnas vibrationer sköljer över dig och ditt energisystem.


Gongen har en förmåga att ta dig till ett tillstånd bortom sinnet och tankarna där man kan uppleva en enhet med allt. Den är effektiv mot ett rastlöst och stressat sinne, och hjälper dig att släppa djupt liggande spänningar och blockeringar och ger vitaliserande effekt. Läs mer på Erikas hemsida här


Nivå: Inga förkunskaper

Anmälan & info:

Anmäl dig via bokningssystemet.


Kostnad: Klangresa 200 kr/gång. Kontant på plats. Ingår ej med terminskort


NÄR?

Gongbad 22 sept, 10 nov

Klangresa 13 okt, 8 dec

Aum Chanting

Vi sjunger aum tillsammans, ofta med harmonium och mediterar sedan i tystnad.


Mantran kan skapa en atmosfär och ett inre tillstånd som möjliggör en upplevelse av meditation och frigörande av mental och emotionell stress.


Mantran är ljud med särskild betydelse som förmår tränga igenom ditt tankebrus.


När du upprepar samma ord om och om igen får sinnet ingen ny stimulans och tankeverksamheten lugnar ner sig. Du vilar din hjärna precis som under sömnen och blir klar och fokuserad efteråt.


Pris: Ingen kostnad

Nivå: Inga förkunskaper och du

behöver inte boka!


NÄR?  visa söndag förmiddagar. För detaljer, se bokningssystemet.

Kirtan

En gång i månaden kommer vi att samlas i gemenskap kring kirtan. En höjdpunkt i
månaden där vi får låta livets sång få flöda.
Kirtan är en traditionell form av musikmeditation som tillhör bhakti (hängivenhetens) yoga. Under kirtan sjunger vi mantras som ofta har både en vibrationsmässig och symbolisk betydelse, det kan vara symboler för det gudomliga eller för energier som kan bära oss i vår vardag.


Mantran har med sina ljudvibrationer kraft att skapa förändring. I kirtan frigör vi oss från blockeringar som vi kan ha i känslor eller tankar. Vi ger oss hän i att uttrycka oss i sång, med instrument, dansar. Det balanserar våra känslor och hjälper oss leva fritt och äkta från hjärtat. Vi kommer bortom intellektualiseringen och ords betydelse och får känna vibrationerna inom oss. Känna hur hjärtat vibrerar av liv och hur vi kan ge oss hän i glädjefylld sång tillsammans. Och när vi just sjunger så tillsammans stärker vi varandra och får känna livets nerv. Som med allt i livet ger övning färdighet. Det kan ta tid att komma bortom ord och takter och rytmer. Men allt finns redo där – trummor, harmonium, rösten, mindre rytminstrument, händer, fötter… och så hjärtat som redan slår i sin trygga rytm.


Kostnad: 150 kr (gratis för dig med terminskort)

Nivå: Inga förkunskaper


NÄR?

visa fredagar kl 18:00 - 19:00


Lörd 14 sept Kulturnatten - Maa/Bhakti Family gästar,

Fredag 11 okt kl 18-19

Fredag 8 nov kl 18-19

Lördag 14 dec - tid kommer, se bokningssystemet för detaljer.”Försök befinna dig i musikens mitt, och bli
fullständigt involverad /…/ Det är ett fantastiskt sätt att avlägsna stress och spänningar. Dina känslor får uttrycka sig fritt, och ditt sinne blir rent. /…/ För en bkata betyder inte musik bara musik eller sång.. det är hela livsflödet. Livet är en ständig sång. Det finns en inre musik i ditt hjärta som fortgår ständigt oberoende av yttre omständigheter. Låt den inre musiken vägleda ditt liv; följ den inre symfonin. Men du kan höra den bara om du gör dig öppen och mottaglig för den”

- A systematic Course in the Ancient tantric Techniques of Yoga and Kriya.Specialkurser


Gravidyoga

Gravidyoga är ett fint sätt att förbereda sig för förlossning och det nya livet som mamma (eller flerbarnsmamma!). Du lär dig att bli medveten om din kropp och andning. Att få föda och att födas är väl det största vi får vara med om! Yogan erbjuder oss redskap som stärker vår tilltro till oss själva och att våga lita på kroppens förmåga att föda.


Du får också verktyg i närvaro och acceptans som kan hjälpa dig i ditt föräldraskap. Kursen innehåller uppmjukande och stabiliserande yogarörelser i ett lugnt tempo speciellt anpassat för graviditet, andningsmedvetande och profylaxandning,
djupavslappning och koncentrationstekniker. Övningarna är enkla och kräver inga förkunskaper och du kan börja när som helst under graviditeten efter den 15:e graviditetsveckan.


Vid ett kurstillfälle per kurs medverkar barnmorskan Ingalill Madegård-Lindh och vid detta tillfälle är också kursdeltagarnas eventuella partners (eller den som ska närvara vid förlossningen) välkomna att delta. Anandaroopa (Maria) har hållit gravidyoga i över 17 år med mycket fin feedback från deltagare


Nivå: Passar alla nivåer

Intensitet: Lätt


NÄR? Onsagar kl 17:00 - 18:45 med Anandaroopa (Maria)


Kursstart: 

Kursstart: 28 aug (6 ggr), 9 okt (6ggr), 20 nov (5ggr) Obs! Vi behöver minst 5 kursdeltagare för att kursen ska bli av, så boka gärna med en vän! Hittills har vi inte ställt in någon kurs, men boka gärna i tid!.”Jag hade en otrolig hjälp av gravidyogan! Med hjälp av andning och yogan kunde jag släppa oron och bara vara gravid i lugn och ro eftersom jag var förberedd på hur jag skulle fokusera när det var dags att föda, fantastiskt skönt!”

- FridaMamma-baby Yoga

  Tiden efter man fött barn kan se så olika ut! Det är en tid av förändrade tillstånd. Det finns många förhoppningar och förväntningar, nya krav på tillgänglighet och sömnbrist, och oro kan avlösa varann. Eller så är man uppe i det blå i ett lyckligt skimmer och kan gå helt upp i mammalyckan och utforska varandra. Eller så finns det sjukdomar eller familjesituationer som orsakar sorg. Eller så "kommer alla känslorna på en och samma gång"! Det är lätt att jämföra sig både med andra mammor och bebisarna emellan. Även kroppen ändrar tyngdpunkt och form efter graviditet och förlossning, och den lilla bebisen vill bli buren och matad.


  Det finns så många anledningar att just då få stanna upp och komma till en plats där du bara får vara. Där kroppen varsamt får stärkas efter graviditet och förlossning, inte minst bäckenbotten. Dit du får komma kravlöst och bara vara som du är just den dagen. Och där du får hjälp att fokusera på rörelse och andning med en avspänd attityd tillsammans med din bebis.


  Andas in av yogans påminnelser om här och nu, icke-jämförande, att du är nog, acceptans av det som inte blev som man tänkt och klarhet, mod och styrka att ändra på det i livet som man kan. Andas ut stress, otillräcklighet, oro och allt det som du inte behöver. Och sen efter en stund fysisk yoga
  tillsammans med bebisen få sjunka ner i yoga nidra djupavslappning som hjälper oss utveckla ett avspänt förhållningssätt till världen.


  Du kan komma hel kurs 6 veckor eller komma enstaka klasser så ofta du har möjlighet.  NÄR? Vi öppnar dörrarna för mamma-baby yoga på onsdagar kl 12.30-14.00. Du kan gärna komma en halvtimme tidigare om du behöver ge bebisen mat eller byta blöja eller bara behöver landa lite.  FÖR VEM? Kursen passar bäst från ca 8 veckor efter förlossning till dess att barnet börjar krypa (eller kan vara kvar på flit eller matta med dig). Du kan komma både som van yogautövare och som ny för yoga.  NÅGOT ATT TÄNKA PÅ? Notera att vi har bara några få platser för barnvagn, så om du har möjlighet att komma utan vore det uppskattat. Ta gärna med filt och leksaker till barnet, om det behövs mer underhållning än de yogaövningar vi gör tillsammans.


  Ungdomsyoga (10-15 år)

  Uppmuntrar barnets inneboende rörelseglädje och kreativitet!


  Yogaövningarna leder till ökat kroppsmedvetande, förbättrar hållning, koordination och balans.


  Andningsmedvetande har en lugnande och avslappnande inverkan på kropp och sinne.


  Yogaövningar för att öka uppmärksamhetsförmåga och stärka koncentrationsförmåga och kunna slappna av.


  Barn/Ungdomar som gått på yoga säger att de blir mjukare i kroppen, släpper tankar och stress och blir avslappnade.


  Savita fick utmärkelse på yogagalan 2018 av Kids Yoga Foundation för sina kunskaper och insataser som barnyogalärare.


  Nivå: Passar alla nivåer

  Intensitet: Medel.

  NÄR? Lördagar kl 14:45 (11 gånger) med Savita. Du får mest ut av kursen om du
  kommer hel kurs, men det går även att ansluta enstaka gånger eller ta med en vän
  ibland. Boka alltid enstaka klasser via bokningssidan.


  7 september kl 14:45

  14 september kl 14:45

  21 september kl 14:45

  28 september kl 14:45

  5 oktober kl 14:45

  12 oktober kl 14:45

  19 oktober kl 14:45

  26 oktober kl 14:45

  9 november kl 14:45

  16 november kl 14:45

  23 november kl 14:45


  Familjeyoga

  Det bildas otroligt fin energi när vi får yoga tillsammans med barnen! Barnen kryper naturligt innanför skinnet på yogapositionerna och känner de kvaliteter de vill lära oss. Så mycket skratt och glädje i rörelse och stillhet som stärker bandet mellan vuxen och barn. Och så mitt i allt det roliga får vi redskap för livet som ger ro och energi.


  Vi varvar enskilda övningar och parövningar med barn och vuxen. Vi gör enkla kraftfulla
  kroppsövningar, andningsövningar och sen avslutar vi med avslappning med fantasi och magi.


  Nivå: Passar alla nivåer Alla är välkomna! Inga förkunskaper behövs, bara kom som du är och yoga med oss!
  Intensitet: Lätt


  När?
  Lördag 31 augusti kl 13:30-14.30
  Lördag 21 september kl 13:30
  Lördag 12 oktober kl 13:30
  Lördag 16 november kl 13:30  ”Mamma, kan vi göra det här igen snart?”
  - W 9 år

  Uppsala Yogaskola AB

  S:t Olofsgatan 11

  753 21 Uppsala


  info@uppsalayogaskola.se

  Copyright:UppsalaYogaskola@all rights reserved