Tidigare Utbud

Tidigare Utbud av KurserLär dig Yoga från grunden (N)


Var?

Delta på plats på yogaskolan eller hemifrån via Zoom


Vi tror att en yogakurs kan vara en stund i veckan där du kan lämna allt annat och landa på mattan. Känna fötterna mot underlaget.


 • Röra på kroppen och hitta lugn, höra vad du själv tänker.
 • Bli lite smidigare och orka mer.
 • Andas helt och fullt och låta vardagssnurret tona bort.
 • Kanske sova bättre?
 • Slappna av så att du är helt och hållet dig själv och kan se vad som är viktigt för dig i livet.
 • Bara få vara, för att sen kunna ta dig an dina uppgifter med lugn och fokus.


Vi tror att yoga kan ge allt det (och ännu mer).


Varje klass har ett tema och inleds med en kort presentation och pratstund kring tebordet. Och sen går vi in i yogasalen och fortsätter med fysiska yogaövningar, andningsövningar, yoga nidra djupavslappning och grundläggande meditation.


Kursen lär ut grunderna i yoga och meditation, enligt satyanandatraditionen som har en rik dokumentering och systematisering av yoga att hämta ur. Vi ger bakgrund till vad yoga är, dess syfte och börjar utforskandet av dess rikedom.


Kursen innehåller;


 • Kort presentation kring klassens tema
 • Fysiska övningar: Ger bakgrund om vad som händer i kroppen vid olika positioner och hur du synkroniserar andning och rörelse. Under kursen fokuserar vi på mindfulness (medveten närvaro) och känner in varje rörelse. Stärkande och förberedande övningar fram till och med en variant av solhälsningen. Det finns alltid alternativ till om du har begränsad rörelse i någon del av kroppen.
 • Andningsövningar: fokus på den naturliga andningen och fullständiga andetag.
 • Djupavslappning Yoga Nidra: lär dig avspänning muskulärt, emotionellt och mentalt.
 • Meditation:Grundläggande meditationsställningar och en förberedande grundläggande meditationsteknik.Nivå: Nybörjare

Intensitet: Medel


När?

Torsd 17.15-18.45 8 ggr med SusannaYoga fortsättning 1


När du är närvarande i kroppen och andetaget upplever du livet helt fullt.


Kursen är första fortsättningen efter grundkursen. Det går bra att delta enstaka klass om du har tidigare erfarenhet av yoga. Du kan delta på plats i yogasalen eller online via Zoom.


Varje klass har ett tema och inleds med en kort presentation och pratstund kring tebordet. Och sen går vi in i yogasalen och fortsätter med fysiska yogaövningar, andningsövningar, yoga nidra djupavslappning och grundläggande meditation. Vi går också igenom övningar du kan fortsätta göra hemma, så den här kursen ger dig också hjälp att fortsätta praktisera hemma


Kursen innehåller Satyananda yogans fyra grundstenar;


 • Fysiska kroppspositioner (asana): vi lär oss den klassiska solhälsningen. Det finns alltid alternativ om du har en begränsad rörlighet i någon del av kroppen.
 • Andningsövningar (pranayama): naturlig andning och enklare andningstekniker
 • Yoga Nidra: lär dig avspänning muskulärt, emotionellt och mentalt
 • Meditation: grundläggande meditation för inre stillhetNivå: minst en tidigare grundkurs eller motsvarande kunskaper

Intensitet: Medel

Rekommenderad litteratur:

Satyananda yoga (finns på centret)


När?

 tisd 17.15-18.45 8 ggr med SusannaYoga Inifrån och Ut Stenhagen (N/F)


Yoga inifrån!


Under en timme får du röra kroppen till yogans härliga rörelser, öppna upp och sträcka ut och släppa på spänningar och känslor som satt sig i kroppen.


Du behöver ingen tidigare erfarenhet av yoga, du leds genom de övningar vi gör. Vad jag önskar är att du ska få utrymme i vardagen att landa och komma i balans.


För Susanna är yoga mycket glädje, energi och närvaro och ett fantastiskt sätt att utforska vad det är att vara människa. En dans av att bara vara och att växa som människa. Det vill hon förmedla genom...


 • fysiska övningar där kroppen öppnar upp och hittar livsglädje och energi, rörelsefrihet och medvetenhet,
 • andningsövningar som förankrar i nuet och ökar livsutrymmet,
 • djupavslappning yoga nidra som släpper på fysiska, emotionella och mentala spänningar.
 • grundläggande meditation för inre stillhet.


Ca en timmes fysisk yoga och sen andningsövningar, djupavslappning yoga nidra och grundläggande meditation för inre stillhet.
Var?

Just nu i tillfällig lokal. Du som bokat hel kurs får information.

I Danssalen, Stenhagens Kultur- och Bildningscentrum, Herrhagsvägen 8 här.


När? onsd 17.30-19.00 16 ggr med Susanna 
Yoga under himlens rymd


Var?

Naturstensparken, gräsområdet vid kolonilotterna i Stenhagen. Rubinvägen 21.

Tryck här för google maps!


Under 1.5h får du röra kroppen till yogans härliga rörelser, öppna upp och sträcka ut och släppa på spänningar och känslor som satt sig i kroppen.⁣


Du behöver ingen tidigare erfarenhet av yoga, du leds genom de övningar vi gör. Klassen avslutas med en midfulness-meditation i naturen.⁣


Ta gärna med:

 • en yogamatta eller liggunderlag, ⁣
 • kläder efter väder. ⁣
 • Det kan vara bra att ha en filt eller jacka eller varmare tröja att sätta på under meditationen.⁣


Vi sprider ut oss över grönområdet i friska luften. Om du vill ta med dig barn är de också välkomna att vara med eller leka i lekplatsen bredvid. Om barnen vill vara med och yoga betalar de halva priset (upp till 13 år). Vi kommer att hålla yoga här två gånger i veckan.⁣


Om du känner minsta förkylningssymptom ber vi dig visa omsorg om de andra deltagarna och hoppa över en gång. Du kan delta en gång eller flera gånger.⁣


Hur betalar jag?

Om du bokar i bokningssystemet kan du betala med kort.


Det går också bra att betala på plats via swish före klassen:

 • Enstaka klass: 150 kr
 • 10-kort: 1350 kr


Klippkortet gäller även på yogaklasser på Uppsala Yogaskola under 19 maj-17 sept 2021. När du köper klass eller 10-kort blir du sommarmedlem på Uppsala Yogaskola, du behöver vara medlem för att delta i klass för att vi ska få tillstånd att yoga utomhus.


Behöver jag anmäla mig?

Ja, boka alltid din plats via bokningssystemet så vi kan säkerställa att vi håller antal deltagare och följa FHM:s riktlinjer. 


Vad händer om det blir regn?

Om du anmält dig innan via bokningssystemet får du ett meddelande via mejl två timmar innan klassen börjar. Men om man kan dansa och sjunga i regnet kanske det även går i lite duggregn? Vid ösregn flyttar vi in klassen i lokal i närheten (begränsat antal platser).


Hur kommer jag till yogan?

Du kan ta dig hit med buss 5, kliv av vid Uppsala Stenhagens Centrum och gå sista biten. Eller cykla 20 minuter från stan. eller promenera från ditt hem om du bor nära.


Frågor?

Hör gärna av dig till info@uppsalayogaskola.se


Yogan leds av:

Susanna Godeé leder, förvaltar och utvecklar Uppsala Yogaskola och har stor passion för att låta yoga få ge mer livsutrymme och livskvalitet, helt enkelt att livet ska få bli större än vardagsnurret. Glädje, energi och närvaro är hennes ledord.


Susanna är utbildad yogalärare inom Satyanandatraditionen och har gått utbildningar för meditaiton, mindtrainer, mindfulness och stärkande yoga. Yogans övningar och reflektion går hand i hand i hennes undervisning.Viryayoga


I denna kurs bygger vi upp styrka, kroppsmedvetenhet och en mental grund. Denna kurs passar utmärkt när du vill ge dig själv en fysisk klass med en skön blandning av enkla andningsövningar och stärkande, stretchande positioner. Kursen passar både för nybörjare och för dig som har utövat yoga förut.


Virya betyder på sanskrit entusiasm, energi eller kraft. Tanken med viryayoga är att den just ska ge kraft och energi. Entusiasm, syftar till förtjusning och lekfullhet och det inspirerar förhoppningsvis till experimentlusta och till att ge sig ut på upptäcktsfärd i kroppens och sinnets landskap.

Viryayoga utgår alltid ifrån fyra grundkomponenter: biomekanik, filosofi, glädje och 10 moduler i olika sekvenser.


 • Biomekanik

Viryayoga är en dynamisk yogaform med fokus på biomekanik (rörelselära om hur vi använder kroppen på ett hälsosamt sätt i yogan), där gammal kunskap ifrågasätts och nya erfarenheter inarbetas. Strukturen och fokus på biomekanik gör att den kan tillämpas på all typ av yogautövande: dynamisk såväl som långsam, för atleter såväl som i rehabiliteringssyfte.


 • Filosofi

I varje klass presenteras ett tema av tankeväckande/filosofisk karaktär.


 • Glädje

En av grundidéerna i viryayoga är att du efter klassen kan känna dig glad och upplyft. Därför finns alltid ett visst mått av glädje och upprymdhet i en viryaklass. Yoga är kul!


 • Tio moduler i olika sekvenser

I Viryayoga presenteras du för över 600 olika asana i sekvenser uppdelat i tio moduler. Alla sekvenser undervisas alltid i tio moduler som har olika fokus. Det är: 1. Uppvärmning, 2. Solhälsningar, 3. Stående positioner, 4. Balans, 5. Armbalanser och magstärkande positioner, 6. Höftöppnare, 7. Bakåtböjningar, 8. Framåtfällningar, 9. Avslutande positioner, 10. Avslappning.


Poängen är att alla tio moduler alltid ska vara representerade, om så bara med ett par asana. På så sätt får du alltid en allsidig yogapraktik när du går på en Virya


Nivå: nybörjare/fortsättare
Intensitet: medel


När?

Lörd 10.00-11.15 start 16 Jan 10 ggr med CarolaSeasonal yinyoga

med fokus på försommaren

Vi människor är en del av naturen och våra behov skiftar i relation till årstiderna. I Seasonal Yinyoga utgår vi från just det så vi kan stärka både den fysiska kroppen och sinnet och ta hjälp av årstidernas skiftningar, skapa harmoni och stödja oss på ett naturligt sätt. Denna kortkurs på 6 tillfällen ligger i en tid när vårens energi och tillväxt övergår till försommarens. Försommaren kommer som en lite mjukare förberedelse och uppvärmning
inför sommaren då vi använder vår fulla potential och expansion.


I yinyoga arbetar vi med kroppens bindväv. Bindväven finns överallt i kroppen, våra celler är sammanlänkade av bindväv. Senor och ligament utgörs av bindväv och bindväv omger bland annat våra muskler. Det är en lugn, meditativ form av yoga där vi vilar in i positionerna och tar hjälp av tillbehör (filtar, kuddar, bolster) för att stötta upp kroppen. Vi håller positionerna en längre tid, vanligtvis 2-5 minuter. Några av positionerna är mer
aktiva. Yogapasset avslutas med en yoga Nidra som även den stärker det i oss som behövs i relation till årstiden.


Genom att vila länge i positionerna får sinnet tillfälle att stilla sig, vi uppnår en djup avslappning. När vi släpper på spänningar i bindväven ökar flödet av energi i kroppen, stagnerad energi börjar röra på sig och vi kan
använda vår livsenergi på ett sätt som är mer positivt för oss. Vi kommer in i en stretch där djupt liggande stress får utrymme att släppa, fysiska spänningar börjar lösas upp och flexibiliteten och rörligheten ökar. Även mentala spänningar, blockeringar eller känslor ges utrymme att röra på sig. Ibland kommer det upp sådant till ytan som vi mår bra av att släppa taget om. Ibland bär vi på saker i våra liv som vi håller fast vid men som hindrar oss från att leva i enlighet med vår egen sanning. Yinyoga är ofta en hjälp att börja släppa taget om det som inte är bra för oss, att nå större klarhet och släppa fram sig själv.


Yin kännetecknar det lugna, stillsamma i våra liv och yang det aktiva mer fartfyllda. Ofta har vi mycket yang, det vill säga fart, stress och aktivitet i våra liv. Men vi alla behöver balansen mellan yin och yang för att må bra, en balans mellan vila, återhämtning och aktivitet. I yinyogan har du en utmärkt möjlighet att skapa utrymme för den så viktiga återhämtningen för både kropp och sinne.


Yinyoga passar alla, inga förkunskaper behövs. Eftersom vi använder oss av tillbehör så kan du alltid stötta upp kroppen precis så mycket som just du behöver.


Nivå: passar både nybörare och fortsättare

Intensitet? Lugn meditativ yoga


När?

Torsdagar kl 19.00-20.30 med Maria Backholm (finns möjlighet att delta på plats på yogaskolan eller hemifrån online)

Yoga Fortsättning/FördjupningYoga fortsättning (F2)

I varje stund i vardagen har vi en mängd beslut om hur vi ska agera och reagera. I yoga fortsättning undersöker vi yogans ledstjärnor och filosofi och ser hur vi kan spegla oss i yogans förhållningssätt till livet. Förhållningssätt som vi kan öva både på mattan i de övningar vi gör och i vardagliga livet för ökad livskvalitet.


Vi går igenom yogiska förhållningssätt till livet , som genomsyrar hur vi övar yoga på mattan och hur vi lever livet. Vi har ett tema som spänner över fyra veckor där vi varvar tema, reflektion, gemenskap och övningar. genom hela klassen.


Varje klass inleds med en presentation/diskussion kring yogans syften. Våren 2021 fokuserar vi på teman utifrån stegen i meditationen antar mouna; medveten närvaro, sinnets rörelse, tankens makt och släpp taget. Sen fortsätter vi med fysiska yogaövningar, andningsövningar, yoga nidra djupavslappning och meditation.


Kursen innehåller Satyananda yogans fyra grundstenar;


 • Fysiska kroppspositioner (asana): Du är relativt bekväm med solhälsningen och vi fortsätter fördjupa kroppspositionerna. Vi övar andningstekniker i rörelse och när blockeringar och stelhet långsamt släpper över tid kan vi känna energin (prana). Det finns alltid alternativ till rörelser om du har en begränsning i någon del av kroppen.
 • Andningsövningar (pranayama): vi fokkuserar på växelvis andning (nadi shodana) och humlan (brahmarin).
 • Djupavslappning Yoga Nidra: lär dig avspänning muskulärt, emotionellt och mentalt. Du får utveckla din sankalpa, riktning och intention i livet.
 • Meditation: Grundläggande meditationsteknik med fokus på inre stillhet (antar mouna).Nivå: Fortsättning (F2)

Intensitet: Medel


När?

Tisdagar kl 19.05-21.05 med Susanna. Det finns möjlighet att gå kursen hel termin eller stiga på vid varje 4-veckors-intervall när temat byts (12 jan, 9 feb, 16 mars, 13 april)
”Den här kursen gav på ett så tydligt och positivt sätt en möjlighet att fundera över sig själv och andra, vad som är sant och viktigt. Och att hitta (tillbaka till) sin inre glädje. Ovärderligt!”

- AnnaFördjupningskurs: Chakrayoga

Chakrayogan är utformad för att du ska få kontakt med kroppens energicenter och öppna upp blockeringar. Under fyra veckor följer du ett chakra och får lära dig om just det energicentret och göra övningar som påverkar energin där. Karmaroopas klasser är ofta fyllda av energi och djup närvaro och erfarenhet av det han lär ut.

 

Det här är en fördjupningskurs i yoga på nivå fortsättning 3. Kursen passar dig som

praktiserat yoga några år och vill fördjupa dina erfarenheter om chakran både vid asana och meditation.


Du kommer att utvecklas mest om du också tränar teknikerna en stund varje dag hemma, eller så många gånger som det går under veckan. Den här kursen är tänkt att supplementera din hemmapraktik.

 

Kursen innehåller Satyananda yogans fyra grundstenar;


 • Fysiska kroppspositioner (asana): medel-avancerade övningar. Det finns alltid alternativ om du har en begränsad rörlighet i någon del av kroppen.
 • Andningsövningar (pranayama): du bör ha grundläggande kunskaper om pranayama samt gärna praktisera hemma.
 • Yoga Nidra: lär dig avspänning muskulärt, emotionellt och mentalt samt att distribuera energin i kroppen.
 • Meditation: meditation med andning och mantra som stöd för koncentrationen.

 
Nivå: Fortsättning, tidigare vana av yoga behövs. Du bör inte ha rygg- och/eller

nackproblem eller dylikt, eller allvarligare mental eller emotionell obalans.

Intensitet: Medel.

Rekommenderad litteratur: "Kundalini tantra" av Swami Satyananda Saraswati.


När?

Måndagar 17:30 - 19:30 med Karmaroopa (Zeljko). Kursen ges under en termin (20 veckor start 11 jan 2021). Om du har tidigare erfarenhet av chakrayoga kan du kliva på kursen vid varje 4-veckors intervall (11 jan, 8 feb, 8 mars, 12 april, 10 maj) då temat byts.  Denna kurs är inte öppen för drop-in, utan kommer endast ges som kurs i sin helhet (4 veckor eller hel termin).Vårrengöring för kropp och sinnne med

Tattwa Shuddhi

Längtar du efter en vårrengöring? En rening på djupet så att livskraften (prana) kan flöda klart?⁣ Var med under ledning av Swami Maitreyi under en sadhana på 5 veckor för vårrengöring av kropp och sinne.⁣  Du kan vara med live via Zoom eller inspelning när det passar dig.

⁣⁣


Meditationstekniken:

Tattwa shuddhi är en fantastisk meditationsteknik från den tantriska traditionen. Ordet shuddhi betyder att rena och tattwa betyder element. De fem elementen är jord, vatten. eld, luft och eter. De är de fundamentala komponenterna eller grundstenarna i vår existens. ⁣


En av de viktigaste aspekterna i yoga är reningsprocessen. Utan att rena kroppen, energikanalerna och sinnet kan vi inte uppleva de högre medvetande tillstånden. Yoga och tantra använder sig av olika metoder för att uppnå denna inre rening, från fysiska till mer subtila och djupare nivåer. Av dessa metoder är Tattwa shuddhi den främsta metoden därför att den effektivt renar alla delar och nivåer, den fysiska, energimässiga, mentala, känslomässiga och psykiska.⁣⁣

⁣⁣

5 veckor sadhana

Tattwa shuddhi är inte en yogaövning utan en sadhana. Betydelsen av sadhana är något som görs med ett andligt syfte, för självförverkligande, för att uppleva ens sanna natur och det kosmiska medvetandet. Det görs också med en specifik intention, regelbundenhet och under en bestämd period.⁣⁣

⁣⁣

Vi har valt att göra Tattwa shuddhi under våren 2021som en inre vårrengöring under 5 veckor, en gång i veckan. ⁣⁣Börjar med asana och pranayama som förberedelse och sen hela meditationen som tar ca 45 min.


Om du inte kan delta live via Zoom kan du vara med på inspelning den tid som passar dig i veckan, men ändå få stöd från gruppen och Swami Maitreyi i din praktik.⁣

⁣⁣

Förkunskaper:

Tattwa shuddhi är en avancerad teknik och för att göra den här kursen bör du ha:⁣

* utövat yoga under minst 2 år

* ha praktiserat Nadi shodhan pranayama

*ha praktiserat Ajapa japa. ⁣


Litteratur:

Tattwa shuddhi av Swami Satyasangananda Saraswati⁣⁣


Kursen leds av Swami Maitreyi

Swami Maitreyi är en av satyananda yogas mest erfarna lärare. Hon började praktisera Yoga i Uppsala på Uppsala Yogaskola 1985. Hon gick den första yogalärarutbildningen ledd av Swami Omananda och Swami Nirvikalpananda och undervisade på skolorna i Uppsala och Stockholm. 1992 åkte hon till Bihar School of Yoga för att delta i en 6 månaders Sannyaskurs under ledning av Swami Niranjanananda. Under de 6 månaderna bestämde hon sig för att leva ett liv som sannyas och dedikera sitt liv till yoga och sannyas. De senaste 10 åren har hon levt och verkat i Colombia och har hållit kurser och seminarier i stora delar av Sydamerika.⁣

Hon bor nu i Sverige igen och håller kurser för att fördjupa erfarenheten av yoga och meditation.⁣


Anmälan:

Hel kurs är 5 veckor start 6 maj.

LunchyogaYoga Lugn


Mitt på arbetsdagen eller på krönet av en ledig dag kan du komma för Yoga Lugn. Vi gör mjuka och stärkande övningar för hela kroppen på ett lugnt och avslappnat sätt. Lösgör spänningar som ansamlats i kroppen och får en skön rörelse genom leder och muskler. Andas och får kontakt med oss själva igen. Och blir medvetna om kroppen och andetagen. Stannar upp, är närvarande. Är. Inte gör. På slutet av timmen ligger vi ner och låter yogalärarens röst leda genom kroppen, sinnet till djupavspänning i yoga nidra.


Nivå: Passar alla nivåer, även rehabilitering

Intensitet: LättNär?

11.45 torsd (Maria Anandaroopa/Bawantee)Yoga Flow in English


How lovely it is to feel flow in life! To flow in full presence in full connection with something we love to do!


In this class we flow with and explore the body/mind with the sun salutations and yoga postures - in full connection with breath. The breath guides us through the positions, and we always pause to reconnect with ourselves. We move with the energy of the day and revitalize the full body and mind. 


The class ends with yoga nidra deep relaxation where you come to rest and release physical, mental and emotional tensions, and reap the full benefit of the class. You come to a relaxed state where you are beyond any masks, roles, expectations and just in full connection with yourself and what it is to be a human. Where you can hear your own inner voice and what is important to you and feel the stillness of a quiet mind. Level: You can do at your level, though some postures may require some time to get, there are always alternatives

Intensity: medium


When?

Friday 11.30-12.30 with SusannaYoga LivsstyrkaUtgår tills fler jobbar från stan igen.


I yoga livsstyrka bygger du styrka för hela kroppen för att orka mer i vardagen och få mer livsutrymme. Det är inte en klass där du nödvändigtvis blir svettig,övningarna utförs i lugn takt men är noggrant utvalda för att du ska kunna bygga in den vardagsstyrka du behöver för livet. (Du behöver bara kunna räkna till tio!). Du är hela tiden i kontakt med ditt andetag och rör dig i medveten närvaro.


Du får styrka för vardagen eller som en hjälp för att kunna ta dig an yogapositioner med lätthet och låta dem bli de stabila och bekväma positioner som de är tänkta att vara. Positioner där du fylls med energi.


Du stretchar också hela kroppen med yogans fantastiska stretchövningar. Det ökar smidigheten i leder och muskler och hjälper dig att gå med lätthet,  få bra hållning och hjälper dig att låta lungorna få plats för att andas helt och fullt. Vi avslutar med yoga nidra djupavslappning.Nivå: Passar alla som vill bygga styrka över tid 

Intensitet: medel

 
”Tack vare den här träningen har jag blivit starkare och mer flexibel i höften som alltid krånglat. Känner att jag går lättare, orkar mer och kan lättare komma upp i axelstående ställningar. Det är lätt!”
- Erika, 63 år
Yoga Lugn & Gong


Susanna leder lugn hatha-yoga där du får röra hela kroppen till dina andetag och sen fortsätter Erika med djupavslappning med Gong.


Gongens vibrationer har förmågan att ta dig till ett tillstånd bortom sinnet där du kan uppleva enhet med allt, som en guidad gruppmeditation. För balans, ökad energi och närvaro - mitt på dagen mitt i vardagen.När?

Information för våren 2021 kommer inom kort.
SpecialklasserGravidyoga


Under våren erbjuds gravidworkshop med den oerhört kunniga Eva Grape Ersson - både på plats och online.  Eva har stor erfarenhet och passion för graviditet, födsel och föräldraskap. Eva är yogalärare, socionom, doula,profylazinstruktör, föda-utan-rädsla-instruktör och mamma. Läs mer om yogan längre ner!Gravidyogaworkshop 1 - bäckenet och hur vi genom rörelse kan ge plats för bebisen.


Under 2 timmar får du yogisk förlossningsförberedelse och en stund för dig att bara få vara gravid och helhjärtat fokusera på dig, din kropp och din stundande födsel. Workshopen passar både dig som har erfarenhet av yoga och dig som är ny, du som är förlossningsrädd eller bara vill förbereda dig. 


Innehåll:

 • Förlossningsförberedande meditation.
 • Fysisk yogapass som passar den gravida kroppen.
 • Teori om bäckenet och prova på positioner, hållning och övningar som är positiva för vårt bäcken och på så sätt minskar risken att få ont under graviditeten samt balanserar bäckenet så att bebis för bättre plats och därmed kan underlätta födseln.
 • Du får med dig ett enklare yogapass att göra hemma samt åhörarkopior om bäckenet.


När? 23 jan 12:30-14:30


Gravidyogaworkshop 2 - förlossningspositioner


Innehåll:

 • Förlossningsförberedande meditation.
 • Fysisk yogapass som passar den gravida kroppen.
 • Fokus: positioner från yogan som är hjälpsamma under förlossningen.
 • Vi går igenom teorin varför det är positivt att vara upprätt i rörelse när vi föder samt provar olika positioner för rörelse och vila.
 • Enklare yogapass att göra hemma och åhörarkopior ingår.


När? 20 feb 12:30-14:30Gravidyogaworkshop 3 - bäckenbotten


Innehåll:

 • Förlossningsförberedande meditation.
 • Fysisk yogapass som passar den gravida kroppen
 • Fokus på bäckenbotten. Den fysiska yogan kommer inrikta sig extra på bäckenbotten.
 • Vi kommer också att blanda teori om denna viktiga muskelgrupp, som är viktigt inför att föda, med bäckenbottenträning för både att stärka och slappna av och öka medvetenheten om musklerna.
 • Enklare yogapass att göra hemma och åhörarkopior ingår.

När? 20 mars 12:30-14:30


Om Gravidyoga:

Att bli med barn och föda är något av det största vi är med om i livet, en händelse så stor och avgörande kommer alltid finnas med oss.


”När jag pratar om födande inser jag ofta att det också handlar om livet i stort. Att föda är essensen av Liv, intensivt och allt på en gång, och då är yogan är ett mycket bra sätt att förbereda sig. Rent fysiskt har vi stor hjälp när vi föder av den kroppskännedom och möjlighet till inkänning som yogan kan ge oss. Medveten närvaro, tillåtelsen att vara i det som är oavsett om det känns bra eller dåligt, avslappning och mental förberedelse, allt som ökar den här body-mind connection, är också hjälpsamt under graviditet, födande och till tiden efteråt.” säger Eva.


Gravidyogan ger möjligheten att komma i kontakt med oss själva och barnet i magen.


Denna gravidyoga har sitt ursprung hur hatayogan och kommer ge möjlighet till både avslappning och träning av medveten närvaro, bäckenbottenmedvetenhet samt mer fysisk och aktiv rörelse för den som önskar. Det finns alltid möjlighet att alltid känna in vad du själv behöver just för tillfället och anpassa efter det.


Inga förkunskaper krävs.


Kursen ges på plats, men du kommer att kunna delta via Zoom om du någon gång behöver delta hemifrån.Ungdomsyoga (10-15 år)


Yoga ger ungdomar en stund för inre ro och fysisk rörelse helt utan prestation. Vi övar oss i acceptans och medveten närvaro. Vi bygger en positiv gemenskap i gruppen och påminner oss om att vi är bra – precis som vi är! Genom att träna kroppsmedvetenhet genom fysiska sekvenser, andningsövningar och avslappningsövningar förbättras möjligheterna att hantera stress, förbättra sömn, öka koncentrationen och behålla/öka fysisk rörlighet. Yogaövningarna förbättrar även hållningen, koordination och balans. 


Ungdomsyogan leds av Johanna Östberg. Johanna är diplomerad yogalärare för barn och ungdomar. Tonårsyoga har fokus på att möta ungdomar där de befinner sig, mitt i ett virrvarr av hormoner som för många tonåringar orsakar stress, oro och sömnproblem. Tonårsyoga innehåller moduler från terapeutisk yoga som stärker kropp, sinnen, självkänsla och självförtroende. Vi vill på tonårsyogan på ett kravlöst sätt skapa gemenskap och förmedla budskapet ”Du duger som du är!” Intensitet: Medel

Nivå: Passar både dig som yogat tidigare och dig som är ny på yoga 

När?  lörd 14.45-16.00 (uppehåll vissa datum, se bokningsystemet)Familjeyoga


Det bildas otroligt fin energi när vi får yoga tillsammans med barnen! Barnen hittar ofta naturligt in i yogapositionerna och det smittar av sig på de vuxna. Du kan ta med ditt eget eller någon annans barn. Det blir mycket skratt och glädje i rörelse och stillhet och att yoga tillsammans kan verkligen stärka bandet mellan vuxen och barn. Och så mitt i allt det roliga får vi redskap med oss som ger ro och energi i vardagen.

 

Vi varvar enskilda övningar och parövningar med barn och vuxen. Vi gör enkla kraftfulla kroppsövningar och andningsövningar invävda i en berättelse, och sen avslutar vi med avslappning med fantasi och magi.

 

 

Nivå: Passar alla nivåer Alla är välkomna! Inga förkunskaper behövs, bara kom som du är och yoga med oss! Rekommenderad ålder för barnen är 5-12 år, men med ett motiverat barn kan det fungera med yngre eller äldre barn också.
Intensitet: LättVar?

Vi håller till på Uppsala Yogaskola, S:t Olofsgatan 11 under jan-mars 2021. Så snart Uppsala Kommun öppnar upp för bokning av deras lokaler flyttar vi ut till Stenhagen igen. Du som bokat plats får meddelande i god tid när lokalen ändras.


När? 

sönd kl 10.00-11.00,

24 jan, 7 feb, 28 feb, 7 mars, 21 mars ,4 april,  18 april, 16 maj, 6 juni

200 kr/vuxen, barn deltar utan kostnad


Klangresa/Gongbad


Klangresan är en guidad grupp-meditation. Mjuka, vackra klanger från tibetanska klangskålar tillsammans med en läst text leder deltagarna på en vandring genom ett inrelandskap.


Gongbad: gongarnas vibrationer sköljer över dig och ditt energisystem.


Gongen har en förmåga att ta dig till ett tillstånd bortom sinnet och tankarna där man kan uppleva en enhet med allt. Den är effektiv mot ett rastlöst och stressat sinne, och hjälper dig att släppa djupt liggande spänningar och blockeringar och ger vitaliserande effekt. Läs mer på Erikas hemsida här


Nivå: Inga förkunskaper

Kostnad: Klangresa 200 kr/gång. Kontant på plats. Ingår ej med terminskort


När?

vissa söndagar 14.30-16.00 med Erika


Klangresa:  24 jan, 28 feb, 11 april , 16 maj

Gongbad: 14 feb, 21 mars, 25 april, 6 juni, 27 juni

DansFrigörande Dans (7RörelseRytmerna)


Välkommen till en kreativ och rolig kurs i frigörande dans som handlar om att du kan finna just de rörelser du behöver inifrån dig själv. Alla kan dansa på sitt sätt; sittande, liggande eller stående. Här släpper du på krav och prestationer, njuter av din egen kropp i rörelse och hittar närvaro, lugn och energi. Du kan genom fri rörelse komma i kontakt med dig själv på nya sätt, lösa upp blockeringar och spänningar, landa i ditt inre lugn och släppa flödet och livskraften fri.Innehåll


Sinnenas dans: Vi låter olika kroppsdelar leda dansen för att medvetandegöra dem, känna hur de känns, vad de behöver för rörelse för att må bättre och märka hur dansen förändras beroende av vilken del av kroppen som styr. Detta lugnar sinnet och för fokus in i kroppen. Med fokus inne i kroppen har vi en trygg och stadig bas i vilken det är lättare att möta livets skiftningar. Dansen kan bli ett verktyg med vilket du lätt kan återvända in i din kropp då tankarna tar över.


Sju Rytmer: Vi dansar till sju olika rytmer (flöde, tydlighet, skakningar, kaos, lätthet, stillhet, din egen dans). Dessa rytmer kan relateras till livets olika rytmer och alla behövs för ett balanserat liv.


Kroppsmedvetenhet: Vi fördjupar oss vidare i kroppsmedvetenhet genom att låta dansen ledas av t ex vänster respektive höger kroppshalva, överkropp respektive underkropp, skelettet, musklerna eller lederna. Detta gör vi för att medvetandegöra olika delar av kroppen samt finna blockeringar, spänningar, låsningar och smärta som behöver lösas upp och släppas.


Möten: Ibland dansar vi med fokus på vad som händer inom dig då du möter de andra i dansen. Vi är ofta inte medvetna om hur vi faktiskt upplever mötet med andra människor och dansen ger oss ett tillfälle att utforska detta, för att förstå oss själva bättre. Detta gör vi i övningar med tydliga instruktioner och det är helt ok att avstå från att vara med om det känns så. Hela tiden inspireras du till att slappna av i dig själv i mötet.Nivå: Passar alla nivåer, inga förkunskaper behövs

Intensitet: Du följer din kropp och bestämmer därmed intensiteten själv


Kontakta Amanda: 070 - 344 13 34, info@rorelseterapi.com


Anmälan: Anmäl dig gärna till hela kursen. Enstaka klasser kan bokas endast i mån av plats. 


När?

Onsdagar kl 17.15-18.45 (8 ggr) start 13 jan 2021, 8 ggr start 17 mars 2021Dansmeditation


Sha'im [sha-im] är ett blandord av engelskans Shine (skina som solen) och hebreiskans Chaim (liv, hälsa). Det är en dynamisk dansmedtiation för glädje, kondition och personlig utveckling, som utformats av Susanna.


Vi rör oss med intuitiva rörelser för full hälsa på alla plan, en livets dans där allt som varit, är och kommer får utrymme. Musiken väcker känslor, tankar, minnen och vi rör oss med allt som dyker upp, precis som kroppen själv vill. Du behöver inte kunna dansa, bara lyssna in hur kroppen vill röra sig just idag.


I Sha'im rör vi oss till musik från världens alla hörn, olika tidsepoker, känd och okänd
musik. Endel musik kommer du gilla, annan musik kommer du inte tycka om. Bara dansa med den känsla och rörelse som dyker upp. Mellan varje låt är det paus då vi stannar rörelsen och nollställer oss på tankar och känslor inför nästa låt. Och på det sättet varvar vi ned oss till total stillhet.


Vi avslutar med liggande meditation i tystnad, en låt med något tema och sen stretchar vi igenom kroppen. Ofta är vi helt svettiga på slutet. Svettiga, glada och alldeles rena inuti. För att hjälpa oss att vända blicken inåt blundar vi hela klassen. Ögonbindlar i siden finns att låna.


Kom och dansa eller rör dig, släpp taget om minnen och känslor som stängt in sig i
kroppen och öppna upp som en knopp som slår ut i blom.


(Vi har bytt namn på denna klass från (Osho) Fartfylld Dansmeditation till Sha'im intuitive movements, då det är ett eget koncept som Susanna byggt upp över de sensate åren. Om du gått tidigare kommer du känna igen dig i rytmerna!)


Nivå: Passar alla nivåer
Intensitet: bestämmer du (lätt - hög)


När?

vissa söndagar 11.00-12.30 med Susanna. Vårens datum för 2021 kommer inom kort.
Du kan köpa klippkort på plats.
Frigörande Dans (7RörelseRytmerna)


Fria rörelser utan prestation med uppmärksamheten riktad till upplevelsen i kroppen. Meditation i rörelse som aktiverar livsenergin och hjälper dig uppleva det inre lugnet. Ett sätt att stärka din självkännedom. En metod för att sänka stressnivån. Motion för kropp och själ. Musik från olika kulturer. Dansinspiratören föreslår varierande rörelser under passets gång, men det är du som bestämmer vilka rörelser som känns rätt för din kropp just i stunden. Enligt frigörande dans med de 7 rytmerna. Du kan läsa mer här.


Nivå: Passar alla nivåer
Intensitet: bestämmer du (lätt - hög)


När?

Vissa söndagar 11.00-12.30 med Mirna. Datum: 14 februari, 14 mars, 25 april, 30 maj, 20 juni.